Cea de-a 75 aniversare a patentului Vise-Grip

Faimosul contur al sticlei Coca Cola a fost creat in 1915, primul telefon fix a fost adus in SUA de catre AT&T in 1919, si Harley-Davidson a fost cea mai mare motocicleta fabricata in lume pana in 1920. Este greu de imaginat ca aceste imagini  americane, vechi de 80 de ani, sunt si azi langa noi.

Cativa ani mai devreme, in 1901, Bill Peterson soseste din Danemarca  pentru a-si incepe noua sa viata ca fierar. In mai putin de 20 de ani si-a construit o afacere de succes in DeWitt, Nebraska. Desi  fierarii buni erau ceruti in anii 1920, sosirea automobilului si introducerea treptata a tractorului agricol l-a dus la dezastru. Iernile lungi  petrecute, experimentand in atelierele sale de fierarie cu noile unelte, l-au facut pe Peterson sa deschida un nou drum. Pana in 1924 inventase si brevetase primul patent Vise-Grip. I-au trebuit 4 ani.

Vise grip

Primele sale modele, concepute in jurul anului 1920, au fost facute manual de catre el si transformate din necesitate, din cauza ca avea nevoie de un ajutor in atelier pentru a rezolva treburile pentru care nu existau unelte. Poza facuta in 1924, arata un model de patent prezentand un dispozitiv de strangere reglabil controlat la capat de un surub.Oricum, ii lipsea faimosul mecanism de inchidere, o caracteristica adaugata celui de-al patrulea model.
  
Primele vanzari au fost stingherite de caderea  pietei din 1929 si de anii duri ai Crizei Economice, dar in 1934 o afacere mica de familie a crescut in DeWitt si Petersen Manufacturing Co. era pentru posteritate. Bill si-a continuat munca  in perfectionarea produsului  in timp ce doi dintre fii sai, Chris si Ralph, se ocupau de productie.Un alt fiu, Richard, s-a concentrat in dezvoltarea unei retele de agenti de vanzari impreuna cu Hariet, fiica lui Bill, care a parasit invatamantul pentru a lucra norma intreaga in afacerea  familiei. La aceea vreme un patent se vindea cu 1.25$, astazi este cotata la 12$.

Pana in 1941 fabrica DeWitt lucra la intreaga capacitate pentru a sustine efectul razboiului. Patentul Vise-Grip a devenit o parte esentiala in constructia navelor de razboi si in aviatie.Transporturile de marfa prin consemnare au fost exportate in Anglia pentru a ajuta mentinerea industriei de avioane a tarii. Multe vase de transporturi americane erau construite atat de repede incat din greseala patentele Vise-Grip erau sudate in carcase.
   Vise grip

Expirarea modelului original in 1941 a incurajat  dezvoltarea concurentei. Inventiile legate de design si extinderea liniei a ajutat compania sa continue sa  domine piata. In 1948, alte doua noi modele de 10 toli si doua modele de 7 toli au fost lansate cu dispozitivul de strangere curbat, si 3 ani mai tarziu, a fost creeata, prima menghina de mana, o derivare a modelului de patent. Pana in 1957 faimosul mecanism declansator  a fost inventat si adaugat patentului. Acest model a devenit clasicul patent Vise-Grip,  cel mai cunoscut din lume in ziua de azi.

Petersen Manufacturing Co. s-a infiintat ca societate comerciala in anul 1950 si a continuat sa se dezvolte pana in anii 60-70, in paralel cu perioada de prosperitate a Americii postbelice.Cresterea exportului a subliniat  puterea de dominare de catre Vise-Grip  pe piata internationala de unelte de strans si inovatiile majore i-au consolidat  reputatia in intreaga lume. Aparitia lui 6LN –clestele lung in 1980 a fost un model ce a deschis drumul spre viitoarele modificari si dezvoltari, inclusiv patentul Vise-Grip cu mecanismul de strangere larg in 1994 si aparitia  dispozitivului de strangere a piulitei fixe in 1996.

Anii ’80 au adus deasemenea o noua viziune pentru compania Petersen Manufacturing Inc. In 1985, Allen Petersen, CEO in compania Petersen Manufacturing Co., nepotul lui Bill Petersen, a format noi societati care acum, sunt proprietatea Petersen Manufacturing Co.Inc.

Astazi Vise-Grip- unelte de strans  sunt exportate in peste 120 de tari din lumea intreaga. Milioane de unelte  sunt fabricate in fiecare an la  fabrica DeWitt, NE - la cativa metri departare de primul atelier de fierarie al lui Bill Petersen.

Mai mult ca sigur, astazi patentul se gaseste in orice dulap de bucatarie, cutie cu unelte, torpedou sau in cutie cu uneltele de pescuit. Este una din acele unelte care a devenit o necesitate pentru nevoile noastre zilnice.

 
Pentru a sarbatori cea de-a 75 aniversare si pentru o perioada delimitata de timp, doua seturi comemorative Vise-Grip sunt oferite catre vanzare: modelele de astazi  aurite si cromate. A fost proiecatata o cutie din lemn de nuc pentru a prezenta produsul.