Gradinarit. Instrumentele de taiat Felco

scule felcoFoarfecele de gradina reprezinta pentru gradinari ceea ce sabiile reprezinta pentru Samari. Un gradinar trebuie sa execute o buna taiere, succesul gradinii depinzand de acest lucru. Pentru aceasta are nevoie, insa, de instrumente de calitate care sa-i usureze misiunea. Una dintre cele mai bune alegeri o reprezinta instrumentele de gradinarit marca Felco. Compania suedeza Felco, fondata in anul 1945, reprezinta un standard de referinta pentru instrumentele profesionale de taiat, fiind lider mondial pe piata, in acest domeniu. Modelele clasice fabricate la inceput sunt vandute cu succes si astazi.

Uneltele sunt usor de folosit si se adapteaza pefect utilizatorului, existand modele proiectate special, in functie de anumite criterii: caracteristicile utilizatorului (maini mici, maini mari, mana stanga, mana dreapta), modul de folosire (intens, mediu, ocazional) sau domeniul de utilizare (viticultura, pomicultura, gradinarit). Manerele rotative ale foarfecelor de gradina sunt acoperite cu plastic si asigura o distributie a efortului muscular catre toate cele 5 degete, micsorand cu 30% forta de apasare si prevenind tendonita sau inflamatiile. Toate modelele sunt prevazute cu o piulita centrala de reglare manuala a jocului intre lama si contralama, ceea ce determina acuratetea taierii. Amortizorul de soc, reduce impactul de la finalul miscarii de taiere, protejand palma si incheietura mainii. Majoritatea modelelor au santuri de scugere a sevei rezultate dupa fiecare taiere.

Materialele din care sunt confectionate instrumentele de gradinarit Felco sunt de cea mai buna calitate: aluminiul forjat confera manerelor rezistenta si longevitate fiind, de asemenea, un material nedaunator pentru mediu, putand fi reciclat in totalitate. Lama taietoare, la cele mai multe modele, este prevazuta cu o crestatura pentru taierea diametrelor mici. Varful uneltelor, la unele modele este inclinat, venind in intampinarea miscarii bratului catre planta, asigurand mai mult comfort.

Fondatorul companiei elvetiene Felco, Felix Flisch, a petrecut zeci de ani la biroul sau, perfectionand foarfecele de gradina, astfel incat sa ajunga la producerea unor modele care sa nu striveasca tulpinile plantelor, dar sa efectueze o taiere curata. Toate componentele acestor esentiale instrumente de gradinarit (inclusiv stratul de protectie din plastic de culoare rosie), pot fi inlocuite.

Din punct de vedere ergometric modelul Felco nr. 7 este perfect, usor si echilibrat, fiind prevazut cu un maner rotativ, care distribuie efortul catre toate degetele mainii. Felco nr. 12, pe de alta parte, este conceput pentru a usura efortul depus la taiere cu 30%; numerele 9 si 10 sunt concepute special pentru stangaci; numarul 19 taie si dezinfecteaza simultan; numarul 13 poate fi tinut cu ambele maini, datorita manerului stang, care este mai lung. Exista si un grup de foarfece de gradina special concepute pentru iubitorii de trandafiri. Acestea sunt prevazute cu o nicovala dubla, care reteaza si apoi preia spinii plantelor.

Pentru mai multe informatii, precum si pentru catalogul complet al produselor Felco, puteti consulta site-ul oficial al companiei

Corina Dovinca
InCasa.ro