Clasificarea speciilor de pomi fructiferi dupa morfologia fructului

MorfologieSpeciile pomicole se impart in 4 mari categorii :

1. grupa pomaceelor (samantoase)
2. grupa drupaceelor (samburoase)
3. grupa nuciferelor
4. grupa baciferelor

Grupa pomaceelor:
Cuprinde specii care formeaza un fruct fals denumit poama, care rezulta din concresterea ovarului cu receptaculul florii. Sunt specii care prezinta un repaus hibernal lung, infloresc tarziu in primavara scapand de pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.
Sunt specii pretentioase la umiditate si la fertilizarea solului. Aceste specii au capacitatea de maturare post-recolta, se pastreaza foarte bine un timp indelungat, nu sunt perisabile (marul, parul, gutuiul).

Grupa drupaceelor :
Sunt specii care au un repaus hibernal scurt. Infloresc si vegeteaza primavara devreme, si din acest punct de vedere se intalnesc probleme legate de ingheturi tarzii de primavara si de brume, mai ales in conditiile schimbarilor de clima inregistrata in ultimii ani in tara noastra.
Sunt mai putin pretentioase la umiditate decat pomaceele, sunt in schimb foarte pretentioase la caldura rezistand cu succes secetelor prelungite.
Au o capacitate redusa de maturare post-recolta, de aceea se recolteaza in stadiul de parga avansata sau la maturitate deplina. Sunt fructe perisabile usor, nu rezista la pastrare indelungata (prun, visin, cais, cires, piersic).

Grupa nuciferelor :
Speciile din aceasta grupa formeaza un fruct uscat, de la care se cosnuma samanta bogata in uleiuri si substante proteice. Au o durata lungade viata, sunt foarte rezistente la pastrare si la transport.
Unele specii intra foarte repede pe rod - alunul, altele mai tarziu - nucul, castanul, migdalul.

Grupa baciferelor :
Fac parte din aceasta grupa specii ce apartin unor familii diferite, si au fructe diferite din punct de vedere fiziologic.
Intalnim in cadrul acestei grupe urmatoarele categorii defructe : bace (coacaz, agris) ; polidrupe (zmeur, mur) ; nucule (capsun).