Consideratii acustice de baza

instalatii audioPe masura ce tehnologiile audio sunt tot mai sofisticate si mai prezente in locuinte, clientii devin progresiv mai sensibili la calitatea sunetului si la modalitatile de izolare ale acestuia. Fabricantii de echipamente audio, de la CD-playere la difuzoare, se straduiesc in permanenta sa ofere utilizatorilor finali o cat mai buna fidelitate a sunetului si o minima deformare a programului de inregistrat original. Este foarte important ca acesti fabricanti sa inteleaga ca responsabilul final de calitatea sunetului sistemului audio nu este difuzorul, ci camera in care acest sistem este amplasat.

Camera de auditii influenteaza in mod fundamental calitatea finala a sunetului emis de un sistem audio, absorbind, reflectand, difuzand (propagand) sau transmitand undele sonore, care se ciocnesc de marginile acesteia. Printr-un proces asemanator alegerii culorii unui perete in vederea obtinerii unui efect estetic sau a unui obiect de iluminat in vederea crearii unei ambiante placute, alegerea materialelor decorative in vederea obtinerii unui sunet de calitate trebuie facuta cu multa grija. Suprafata materialelor utilizate pentru pereti, plafoane si pardoseli trebuie sa asigure un nivel echilibrat al sunetului pe tot cuprinsul incaperii.

Acustica cladirilor reprezinta un aspect, in general, ignorat de proprietari, care prefera sa nu investeasca foarte mult in confortul acustic. Un arhitect bun ar trebui sa ii informeze cu privirele la avantajele legate de calitatea sunetelor si de efectele pe care acestea le pot avea asupra psihicului uman. In general, problemele de acustica sunt tratate din doua puncte de vedere:


- cel al izolarii fonice a cladirilor, care  urmareste diminuarea nivelului de tarie al zgomotelor sau al sunetelor suparatoare - in acest caz sunetul fiind studiat ca factor nociv in cladiri, studiindu-se masurile de combatere, protectie sau izolare necesare, conform cerintelor de confort;

si

- cel al tratarii fonoabsorbante a salilor de auditie, unde obiectivul principal este punerea in valoare a sunetelor si difuzarea lor pentru o auditie de calitate.

Corina Dovinca

InCasa.ro