Tehnici de montare a plafoanelor

Pentru fiecare tip de material fonoizolant si sistem de suspendare exista specificatii in care se descriu sistemele si tehnicile de instalare recomandate.

Pentru cele mai bune rezultate, vor fi urmate recomandarile si specificatiile acestora. Avand in vederea ca producatorii ofera informatii pentru sistemele si combinatiile speciale de panouri si placi, in lista urmatoare sunt prezentate cele mai obisnuite metode de instalare a plafoanelor fonoizolate.

A. Sisteme de agatare mecanice
1. Grinzi in Z mascate pentru elementele H & T sunt fixate cu cleme de grinzile de sustinere
suspendate. Elementele de agatare sunt prinse in fante adecvate practicate in placi. In placile care nu sunt ocupate cu elemente de agatare sunt pozitionate tije cu filet dublu. Aceste sisteme sunt disponibile cu sau fara detalii si accesorii.
2. Sistem mascat tip retea de agatare directa care elimina canalele primare, constand din
grinzi sub forma de T cu teuri de legatura sau teuri transversale. Tije stabilizatoare pentru pozitionarea si spatierea adecvata a grinzilor principale in T sunt necesare daca se folosesc teuri transversale fara opritor. Elemente de agatare mascate permit accesul in sus sau in jos
3. Sistemele de acces mascate complet sunt disponibile la diferite configuratii din metal
laminat pentru agatarea suportilor suspendati primari sau pentru agatare directa. Teurile sau alte elemente de agatare sunt introduse in fantele placilor.
4. Sistemele mascate partial constau din grinzi semimascate prevopsite sau finisate, sub
forma de Z, T sau alte forme, montate doar intr-o singura directie. Placi cu fante pe una sau mai multe muchii sunt pozitionate pe flansele expuse ale grinzilor principale cu ajutorul unor teuri transversale mascate. Sistemele de acest tip necesita in general placi de dimensiuni speciale pentru a se potrivi in spatiile create de grinzile principale. Elemente de agatare mascate cu accesorii permit accesul in partea de sus.
5. Sistemele de retele la vedere constau din teuri principale agatate direct si teuri
intercalate. Producatorii de placi si de sisteme de agatare trebuie consultati cu privire la alte dimensiuni ale spatiilor intre elementele retelei. Panourile fonoizolante sau simple, cu dimensiuni nominale sunt agatate de flansele expuse ale elementelor retelei.
6. Ansamblurile mecanice rezistente la foc pentru plafoane suspendate sunt proiectate
special si au fost supuse unor incercari in complexe specifice podea/plafon sau acoperis/plafon si sunt avizate de un laborator independent de incercari pentru a indeplini cerintele specifice de rezistenta in timp. Aceste sisteme ofera o membrana de protectie la foc pentru elementele structurale din otel si ansamblurile de plafon si acoperis de deasupra. Este important ca fiecare element al unui sistem etalonat in functie de in timp sa fie ales si instalat in conformitate stricta cu recomandarile producatorului de material si cerintele de proiectare.

B. Sisteme de plafoane integrate
Sisteme de plafoane integrate complet care sa asigure iluminatul, circulatia aerului, care sa
fie clasificate pentru rezistenta la foc, cu proprietati acustice controlate si mijloace de sprijin pentru sistemele de compartimentare se pot aplica in aproape orice situatie ambientala. Aceste sisteme constau din grinzi cu forma speciala agatate direct sau grinzi transversale asamblate pentru a indeplini cele mai variate cerinte in ceea ce priveste spatierea modulelor si intensitatea iluminatului. Corpuri de iluminat cu dimensiuni diferite, proiectate special pentru a se potrivi in sistemul individualizat de aplicatie, se ofera ca parte a sistemelor specifice.

C. Aplicarea prin lipire
Placile fonozilante pot fi aplicate la nivelul suprafetelor din ciment, tencuiala sau
gips-carton. Specialistul in acustica va verifica si va accepta toate suprafetele si conditiile care determina instalarea materialelor acestuia. La o constructie noua vor fi efectuate incercari la umezeala pentru a se asigura ca suprafetele din ciment si tencuiala care vor servi ca suport pentru placile aplicate cu adeziv, sunt perfect uscate. In general, betonul are nevoie de sase luni, iar tencuiala noua are nevoie de patru pana la sase saptamani ca sa se usuce. Materialul fonoizolant va fi instalat cu un adeziv cu certificat de calitate recomandat de catre producator. In continuare prezentam unele criterii pentru aplicarea corecta a adezivului:
1. Suprafata cimentului pe care se va lipi placa sa fie curatata de uleiuri, reziduuri de
turnare sau alte substante straine.
2. Suprafetele pe care se lipesc placile vor fi suficient de uscate si vor fi lasate la uscat un
timp suficient. Pentru stabilirea conditiei peretelui suport specialistul in acustica va efectua incercari pentru a stabili respectarea acestor conditii.
3. Placile acustice nu trebuie cimentate direct pe fata interioara a stalpilor din ciment, pana
ce nu s-a aplicat o izolatie adecvata in partea superioara a stalpilor, astfel ca sa apara diferente de temperatura.
4. Toate suprafetele din ciment pe care se vor monta instalatii fonoizolante vor fi tratate
adecvat cu grund recomandat de catre producatorul adezivului sau conform specificatiei de pe grundul respectiv.
5. Toate suprafete acoperite cu praf pe care se va aplica adezivul vor fi curatate de praf de
catre instalatorul instalatiei fonoizolante.