Construirea unei case din lemn

O casă în aer liber, făcută din ceea ce a născocit natura mai potrivit - lemnul, poate deveni visul oricăruia dintre noi. Vis care poate fi transpus în realitate mult mai ușor decât v-ați fi închipuit. Construcția unei case pe structură de lemn este de departe cea mai folosită tehnică de construcții din lume. 

În Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau din OSB (plăci din așchii late de lemn), 60% din casele nordicilor (în special Norvegia și Finlanda) sunt tot din material lemnos, în Germania s-a ajuns la un nivel de 10 - 15%, iar guvernul francez încurajează puternic folosirea materialelor ecologice. Spre deosebire de România, unde predomină înca monopolul otel - betonului, străinii au înțeles că lemnul are proprietăți deosebite, costuri reduse și nu în ultimul rând, că este un material regenerabil. Prefabricatele din lemn, așa-numitele panouri tip sandwich, care înglobează straturi de vată minerală și folii barieră antivapori, se montează rapid (o casă poate fi gata și într-o lună), au greutate proprie redusă, prezintă risc seismic scăzut, asigură o foarte bună izolație fonică și termică, iar costurile sunt semnificativ mai mici.

Echivalentul termic al unui perete tip sandwich de 15 cm (OSB, vată minerală, rigips) este egal cu al unuia de caramidă de 50 cm !!! Elasticitatea lemnului și a elemntelor metalice de prindere și fixare conferă construcției pe structură de lemn o rezistentă seismică de peste 8 grade pe scara Richter. Un alt avantaj recunoscut de către toți profesioniștii în construcții este gradul superior de izolație termică și fonică, cu peste 30% mai mare decât cel al construcțiilor clasice.

Temerile că lemnul ia foc mai ușor sunt nejustificate, atâta timp cât se folosesc soluții ignifugante eficiente pentru tratarea acestuia. Costurile unei construcții din lemn sunt cu cel puțin 40% mai mici decât cele pentru o casă din zidarie și beton, iar termenul de realizare este mult mai scurt, respectiv maximum 3 luni. Un alt avantaj deloc de neglijat al acestui tip de casă îl reprezintă posibilitatea construirii în orice anotimp, în timp de doar câteva zile, datorită utilizării așa-numitelor tehnologii uscate.  

Conform specialiștilor, construcțiile din lemn au timpul de finalizare cu cel puțin 30% mai scurt decât cel al construcțiilor clasice. Acestea au un design flexibil și compatibil cu orice tip de proiect. 

Prin placare cu OSB în exterior, combinat cu plăci de polistiren și cu rigips în interior, sau cu diferite alte materiale moderne, o casă cu schelet din lemn poate fi făcută să arate ca una din piatră și bine întretinută, poate avea o durată de viața de 80-100 de ani și chiar peste. Există exemplul concret al bisericilor vechi din lemn, de la noi, care rezistă fară probleme de cateva sute de ani. În Norvegia, biserici construite pe structuri din lemn depășesc cu mult limita de 1000 de ani de durabilitate în timp fără probleme structurale majore.O casă în aer liber, făcută din ceea ce a născocit natura mai potrivit - lemnul, poate deveni visul oricăruia dintre noi. Vis care poate fi transpus în realitate mult mai ușor decât v-ați fi închipuit. Construcția unei case pe structură de lemn este de departe cea mai folosită tehnică de construcții din lume.