Copiii si gradinaritul

gradinaDaca aveti o gradina sau va pasioneaza in general subiectul, de ce sa nu le impartasiti si copiilor dumneavoastra din tainele si bucuriile acestui hobby? Si ca totul sa fie mai usor atat pentru dumneavoastra dar mai ales pentru copii ne-am gandit la o gradina portabila, personala, realizata intr-un spatiu mic si anume intr-o galeata sau ghiveci. Asa ii veti putea invata numeroase informatii despre plante, ii veti stimula sa le ingrijeasca dar sa se si joace in acelasi timp. Avantajele acestui tip de gradinarit sunt spatiul minim folosit la maxim, durata prelungita a experimentelor adica intreaga vara si evident invatatul prin joaca.

Pentru a realiza minigradina portabila aveti nevoie de ceva timp liber cam o ora, de o galeata colorata sau cos cu maner, de pamant fertilizat, cateva unelte de plastic pentru gradinarit si de cateva plante cumparate de la florarie sau magazine de legume, de preferat sa-i lasati pe copii sa le aleaga. Indreptati-le atentia catre legume de genul rosiilor sau florilor de genul carciumareselor (zinnia).

Inainte de orice faceti 3-4 gauri de drenaj in recipientele folosite. Daca lasati galeata in casa atunci puteti pune pe fundul acesteia o mixtura speciala de pietris care sa mentina umezeala in galetile fara gauri de drenaj, sau puneti o farfurie mare de plastic sau metal sub galeata care sa colecteze surplusul de apa.

Este bine ca fiecare copil sa-si deseneze singur galeata sau sa-si scrie numele pe ea cu un marker permanent.

Lasati-i pe copii sa umple galetile doar pana la jumatate cu mixtura speciala, care este mai usoara si aerisita bine fata de pamantul din gradina. Asigurati-va ca acestia pot cara galetile singuri. Ajutati-i sa scoata plantele cumparate din recipientele lor si aratati-le cum sa le planteze, completand cu pamant daca mai este nevoie.

Ultimul pas este udarea plantelor si a solului, de preferat zilnic. Invatati-i sa verifice umiditatea bagand un deget in pamant 2 cm. Daca este uscat inseamna ca are nevoie de apa. De asemenea daca plantele se ofilesc inseamna ca au nevoie de apa.

Daca florile se dezvolta peste masura trebuie sa le taiati sau rariti. Sfatuiti-va copii sa faca aceasta operetiune doar in prezenta dumneavoastra pentru a nu se rani cu foarfecele special de taiat.

Puteti aseza galetile copiilor in gradina mare la loc de cinste pentru a putea fi vazute si admirate  de toti sau in casa, pe veranda sau in sera.

Un sfat important este acela sa va bucurati de rodul muncii copiilor punand florile taiate in vaze sau mancand legumele facute de plantele din galeata.

Nu asteptati de la copii perfectiune, aceasta va veni cu timpul. Pentru orice eventualitate e bine sa aveti cateva plante in plus pentru a le inlocui pe cele ofilite sau rupte. Pentru copii mai mici alegeti plante si flori care pot fi mancate fara probleme.

Stiati ca o astfel de galeata cu plante poate constitui un cadou inedit?

InCasa.ro