Crizantemele

crizantemeCrizantemele sunt omniprezente in gradinile de toamna. Totusi, pentru ca ele sa fie cu adevarat rezistente, trebuie plantate primavara. Crizantemele de vanzare din pepinierele de toamna au fost "programate" astfel incat sa inmugureasca in luna septembrie si pentru asta ele depun o energie teribila care se materializeaza in flori, fara a le creste radacini. Plantarea crizantemelor in gradina la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei nu garanteaza ca este suficient timp pentru ca aceste plante sa devina stabile. Aceasta nu reprezinta o problema in zonele cu clima mai calda, unde  un pic de soare va satisface majoritatea crizantemelor dupa inflorire, insa in zonele cu ierni geroase, cu temperaturi de sub zero grade, congelarea si decongelarea solului vor disloca planta din pamant si-i va ucide radacinile.

Pentru o mai buna sansa de supravietuire a crizantemelor plantate in zonele reci, nu le tundeti si nu indepartati frunzele pana in primavara urmatoare si, fie acoperiti planta cu un strat protector (aplicarea de mulci la baza tufelor, de exemplu), fie o saditi intr-un ghiveci. Daca alegeti sa mutati planta, faceti-o inainte de primul inghet puternic. Pentru crizantemele mutate in ghiveci se recomanda udarea regulata si chiar folosirea de ingrasaminte (compost din frunze putrezite si pamant gras) pentru a avea cat mai multe flori.

Crizantemele plantate primavara vor avea suficient timp pentru a prinde radacini. Multi gradinari sunt surprinsi  de faptul ca aceste flori incep sa infloreasca la mijlocul sau catre sfarsitul verii. Daca doriti ca florile crizantemelor dvs sa apara toamna, trebuie sa ciupiti plantele periodic, de-a lungul verii. Incepeti atunci cand acestea ajung la inaltimea de 10-12 cm. si repetati procedura la fiecare 2-3 saptamani, pana la jumatatea lunii iulie. Aceast procedeu va stimula ramificarea, plantele vor avea un aspect mai compact si mai  stufoas si, pana la sfarsitul verii, vor fi acoperite cu muguri de flori. Pentru un efect decorativ deosebit, plantati crizantemele pe o suprafata relativ mare in gradina. Aveti grija sa nu le ingramaditi si evitati sa le amplasati in preajma unor surse de lumina  - crizantemele sunt sensibile la fotoperiodism (florile apar atunci cand durata zilei scade).

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro