Floarea Elenei - Viguroasa Helenium Autumnale

Floarea EleneiPlanta perena, cu flori, originara din America de Nord, Helenium face parte din familie Asteraceae, ordinul Asterales. Atrage atentia imediat, datorita florilor sale impresionante - acestea sunt foarte asemanatoare margaretelor, avand petale viguroase, formate din trei lobi. Helenium a fost descrisa pentru prima oara de catre Martin Hughes Jones, proprietarul unei colectii impresionante de flori din aceasta specie, o planta care a fost "in mod scandalos neglijata", dupa cum spune acesta.

Motivul pentru care nu i s-a acordat atentia cuvenita a fost, probabil, culoarea sa puternica si metalica sau poate faptul ca infloreste atat de tarziu - ceea ce poate constitui un dezavantaj. Astfel ca Helenium autumnale prezinta un interes scazut in primavara, atunci cand majoritatea gradinarilor sunt preocupati de aprovizionarea cu plante.

Planta nu tolereaza seceta si, din nefericire, pendunculii sai devin costelivi si inestetici in cazul in care nu este pozitionata corect. Insa, plantata foarte in adancime, avand un strat potrivit de compozit, asezata in soare si inconjurata de plante precum: Sedum, Rudbeckia, Coreopsis sau Crocosima, H. autumnale va straluci in tonuri calde, caleidoscopice, incepand din luna iunie si pana la primul inghet, in octombrie. Mai mult decat atat, va reprezenta o planta sigura/durabila, an dupa an.

Helenium autumnale a fost intrdusa in Europa in anul 1729. Specia comuna este cultivata in gradini si creste pana la 1m in inaltime. Este usor de plantat si se inmulteste foarte repede. In timp ce majoritatea plantelor ierbacee se divid in toamna, inmultirea Helenium se face in primavara, cea mai simpla modalitate fiind aceea prin butasi.

Photo: helenium.net

Corina Dovinca
InCasa.ro