Culorile anului 2010

colori 2010In materie de culori, tendintele anului 2010 vor fi marcate de influentele sociale si economice ale vremii. Astfel ca, moda in design-ul interior va urma, in oglinda, moda vestimentara a anului ce tocmai a inceput. In continuare, insa, personalizarea spatiului propriu in acord cu preferintele personale ale fiecarui proprietar in parte, va constitui principalul motor al alegerii schemei coloristice. 

Potrivit Pantone, autoritatea globala in domeniul culorilor si standardelor de culoare pentru industria designului interior, turcoazul va fi culoarea anului 2010. "Vedeta" acestui an in materie de culori este urmata indeaproape de gaben si de verde.

Turcoazul reprezinta o combinatie intre nuantele senine ale albastrului si aspectele revigorante ale tonurilor de verde. Este o culoare calmanta, inspirata din aer si cer deopotriva. De-a lungul anilor de studiu al culorilor, s-a descoperit ca pentru multi oameni turcoazul reprezinta o evadare placuta si primitoare intr-un paradis tropical, chiar daca este doar o fantezie.

Atat in nuante calde, cat si reci, turcoazul se combina usor cu orice alta culoare a spectrului. Poate fi aplicata pe suprafetele mari ale peretilor, trasformand spatiul intr-unul luminos si vaporos. Intr-un decor traditional, turcoazul reprezinta elementul surpriza. Poate fi combinat foarte bine cu o mobila in nuante de cafeniu inchis. Este indicat a fi folosit si pentru accente si decoratiuni. Astfel: puteti anima o camera in culori neutre cu accesorii turcoaz precum abajururi, perne, covorase sau draperii. Perdelele turcoaz, de asemenea, pot arata uimitor. Si tesaturile de culoare turcoaz pot fi o solutie cand vreti sa insufletesti atmosfera.

Galbenul confera spatiului stralucire, fiind o culoare vesela, optimista, ca si lumina solara. Predispune spre comunicativitate. In tonuri puternice, galbenul poate obosi privirea, dar in tonuri palide este suportabila si foarte indicata in camerele orientate spre nord, care au o luminozitate redusa.

Culoarea verde este, conform specialistilor, cea mai odihnitoare dintre toate. Exprima liniste, siguranta si cumpatare. Se armonizeaza foarte bine cu un mobilier cafeniu. Este indicate folosirea verdelui pe suprafete mari, fiind usor de suportat in tonuri deschise si nuante usor albastrui (turcoaz). In tonuri tari, inchise, aceasta culoare poate fi utilizata in tapiserie, alaturi de esente lemnoase deschise.

Photo: idealhomemagazine.co.uk

Corina Dovinca
InCasa.ro