Cum sa amenajam o baie?

 Formele obiectelor sanitare si cele ale robinetelor trebuie sa devina din ce in ce mai armonioase. Toate acestea, impreuna cu efectele de crom si emailuri alaturi de anumite accesorii, creeaza o ambianta atragatoare si ne face sa simtim ca baia este o prelungire a camerei de dormit.
 
Amplasarea se face in imediata vecinatate a dormitorului, dar este preferabil sa fie despartita de aceasta printr-un mic degajament, care reprezinta un tampon izolator pentru abur si zgomote.
 
Iluminatul natural nu este indispensabil. Daca exista, cea mai buna orientare este cea catre est. In orice caz, trebuie sa existe o ventilatie artificiala.

Intr-o camera de baie, alaturi de obiectele sanitare instalate, sunt utile si un dulapior pentru depozitarea obiectelor de toaleta, farmacia casei si cativa suporti pentru uscat prosoape si obiecte mici de lenjerie. Suporturile sunt de diferite forme si materiale si pot fi fixe (murale, escamontabile, cu brate telescopice) sau portative (care se ridica dupa folosire; acestea nu suporta insa decat un numar mic de obiecte de lenjerie).
 
In comert exista suporturi de diferite feluri:
- radiale (pe un singur plan sau pe mai multe);
- in armonica (se strang la perete, ocupa loc putin);
- suspendate (asa-zisele uscatoare de plafon), manevrate prin scripeti, formate dintr-un cadru de lemn sau metal, pe care sunt dispuse paralel fire de nailon. Acest tip de suport permite uscarea unui numar mare de obiecte de lenjerie. Uscarea rufelor mari se face, de obicei, in incaperi special amenajate (uscatorii) sau in balcoane si logii. E de dorit, e chiar obligatoriu, ca expunerea rufelor la uscat sa nu urateasca peisajul urban, cu alte cuvinte intinderea franghiei sa se faca nu in dreptul ferestrei ci in spatele zidului balconului sau daca balconul nu are zid grilajul sa fie acoperit pe partea interioara cu o placa de culoare neutre care sa camufleze operatia de uscare a rufelor.
 
Nu se recomanda sa fie tinute in baie masinile de spalat rufe deoarece ocupa loc, degradeaza aspectul interiorului si, in acelasi timp, daca sunt tinute permanent in mediu umed se deterioreaza rapid.
 
Obiectul principal in camera de baie este cada care, avand si volumul cel mai mare, ocupa locul cel mai insemnat. Capacitatea obisnuita este de 150-200 l de apa. Exista diferite modele si dimensiuni:
- cada tip mic (de sezut, cu fundul pe doua nivele), avand dimensiuni de 1,19 x 0,6 m cu inaltimea maxima de 0,7 m;
- o cada obisnuita, rotunjita intr-o extremitate si incastrata; are doua dimensiuni uzuale: 1,2 x 0,7 m (185 l) sau 1,7 x 0,75 m (230 l), inaltimea maxima 0,62 m;
- cada cu suprafete neregulate avand o latura mai larga decat cealalata; se poate plasa in spatii mici.
 
Cada incastrata este imbracata la exterior cu placi mici de faianta, de aluminiu, sau de material plastic, de azbocimetn sau cu placi mari emailate.
 
Materialele din care sunt realizate cazile au greutati diferite:
- cada din fonta emailata are aun aspect agreabil, se intretine usor, iar greutatea ei proprie este intre 100 si 160 kg;
- cada din tabla emailata este usoara (50 kg), dar prezinta inconvenientul ca smaltul se deterioreaza cu usurinta;
- cada din material plastic este mult mai usoara, dar nu rezista la deformari si la fenomenul ireversibil de imbatranire.
 
Chiuveta are forme diferite: dreptunghiulara, cu colturile rotunjite sau taiate, eliptice, semicirculare, prinsa in console sau sprijinita de un singur picior. Dimensiunile uzuale: 0.45 x 0.36 m cu 0,85 m inaltime.Suprafata de folosire a unei chiuvete simple este de 0,9 x 0,9 m, iar a unei chiuvete duble este de 1,5 x 0,9 m. Materialele folosite sunt aceleasi ca pentru cazile de baie, dar mai uzual este portelanul emailat.
 
Dusurile, cand nu sunt combinate cu baia, necesita o cuva patrata de 0,7 x 0,7 m sau de 0,8 x 0,9 m, din fonta, tabla emailata sau material plastic. Racordurile cuvei cu camera de baie trebuie sa prezinte o perfecta etanseitate. Sistemul cel mai simplu de a izola dusul consta in a utiliza o perdea din material sintetic care se monteaza in jurul cuvei pe o vergea metalica inoxidabila.