Cum selectati piesele de arta pentru casa (I)

opere de artaCum sa selectati piesele de arta pentru casa dumneavoastra (I)

Selectarea pieselor de arta pentru casa dvs poate reprezenta o aventura incitanta si o sursa de bucurie pentru anii urmatori. Cheile succesului constau in a realiza ce fel de arta va place, cum se vor potrivi piesele alese cu stilul decorativ existent si in ce fel sa expuneti aceste piese de arta astfel incat sa obtineti cel mai bun efect posibil.

Ce gen de arta va place?

Existe numeroase oportunitati de a intra in contact cu fenomenul artistic in cadrul comunitatii dvs, prin participarea la expozitiile locale, la targurile de arta si galerii. Chiar si cele mai mici orase au, de regula, fie un spatiu expozitional non-profit, fie anumite cafenele sau restaurante care expun operele artistilor locali. In orasele mari, galeriile se reunesc deseori si organizeaza lunar sau cu o anumita periodicitate "noaptea galeriilor" sau "noaptea muzeelor", prilej exceptional pentru dvs de a vedea intr-un timp scurt o multime de opere.

Astazi, Internetul ofera posibiliatea regasirii online a unei varietati de opere de arta de o fina adancime, existente la nivel mondial. Puteti vizita website-urile muzeelor si puteti analiza cu atentie piese de arta exceptionale, realizate cu secole in urma de mari artisti, puteti verifica galeriile online pentru a va informa cu privire la expozitiile organizate de acestea si puteti vedea sute de pagini personale ale artistilor. Un avantaj major al folosirii internetului este acela ca puteti cauta dupa un anumit gen de arta, de care sunteti interesat, fie ca este vorba de fotografie, de sculpuri in bronz, de pictura abstracta, fie de anumite curente artistice: romantism, cubism, impresionism etc. Iar atunci cand gasiti un site de arta, de regula gasiti si legaturi catre alte pagini pe aceeasi tema.

Se vor potrivi piesele de arta cu stilul decorativ al locuintei dvs.?

Daca va simtiti puternic atras de o anumita opera de arta, ar trebui sa o achizitionati, dupa care sa gasiti un loc potrivit in locuinta dvs., in care sa o expuneti. Insa puteti constata ca, odata ajunsi acasa, dupa ce ati amplasat-o pe un perete sau pe un piedestal, piesa de arta de care v-ati indragostit pur si simplu nu se potriveste cu restul incaperii. Prin nepotrivire intelegand faptul ca arata ca o nuca in perete. Amplasarea unor piese de arta in decoruri gresite le stirbesc din frumusete si din impact.

Ce ar trebui sa faceti in acest caz? Sa spunem ca este vorba despre un tablou. Mai intai de toate agatati-l in locuri diferite din casa, pe pereti diferiti - poate arata exceptional intr-un loc care parea nepotrivit pentru o pictura. Daca nu gasiti acest loc potrivit va trebui sa faceti cateva schimbari, cum ar fi mutarea mobilierului sau inlocuirea tapetului cu model cu o vopsea intr-o nuanta neutra. De cele mai multe ori aceste schimbari merita tot efortul pentru a putea sa va bucurati de opera de arta la care tineti atat de mult ani intregi.

Uneori lumina este cheia de a pune in evidenta o opera de arta. Puteti descoperi ca instalarea unui corp de iluminat deasupra unei picturi sau direct pe aceasta este tot ceea ce trebuie pentru a o pune in valoare. Daca asezati o opera de arta in lumina directa a soarelui asigurati-va ca aceasta nu va fi afectata de razele ultraviolete. Anumiti pigmenti precum: acuarela, creionul sau pastelul sunt predispusi la decolorare. Verificati ca piesele de arta sunt protejate de un geam din sticla sau acrilic.

(Va urma!)

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro