Curatenia de toamna in gradini

CompostAsemeni unui organism viu, gradina are nevoie de conditii de igiena pentru a evita aparitia bolilor. Acestea nu sunt greu de realizat, normele de igiena sunt aplicate empiric de cand oamenii au inceput sa cultive pamantul din jurul casei. Ele se refera in principal la indepartarea plantelor bolnave sau doar a partilor afectate, la compostarea sau arderea resturilor vegetale, la varuirea trunchiurilor pomilor, etc.

 

Toamna, o gradina ingrijita si sanatoasa se remarca prin ordine si curatenie

 

Dupa culegerea fructelor, pomii se curata de crengile uscate, de tumefierile scoartei si de fructele mumifiate ramase pe crengi. Uscaturile se ard, operatiune obligatorie in cazul prezentei unor boli sau daunatori.

 

Resturile vegetale precum frunzele si fructele cazute nu se ard, ci sunt destinate compostarii, o metoda prin care sunt transformate intr-un ingrasamant organic valoros. Plantele ierboase anuale se smulg cu radacina cu tot si pot fi si ele adaugate in amestecul destinat compostarii, astfel incat brazdele sa ramana curate.

 

Sfat: varuirea tunchiurilor pomilor, operatiune asociata de regula cu primavara, se poate face si toamna dupa curatirea scoartei.

 

Dupa ce au cazut toate frunzele si am curatat brazdele de resturi, pamantul se sapa, fara a fi insa maruntit. Prin aceasta operatiune se face mobilizarea solului, dupa cum este ea denumita in limbajul de specialitate. Sapatul toamna asigura expunerea la ger pana la o adancime de 20-25 cm, fapt ce impiedica dezvoltarea eventualelor larve de daunatori care obisnuiesc sa ierneze in pamant. Cu aceasta ocazie se pot ingloba in sol si ingrasamintele organice semi-descompuse sau cele cele chimice greu solubile.    

 

Tradafirii se protejeaza de ger

 

Una din cele mai simple pentru a feri trandafirii de inghet este musuroirea. Pamantul bine maruntit se adauga in jurul tulpinii astfel incat sa o ingroape pana la o inaltime de 10 pana la 30 cm, in functie si de lungimea acesteia.

La trandafirii cu coroana, protejarea crengilor se face prin invelirea lor intr-un sac de panza sub care se adauga paie. Sacul va fi bine strans in jurul tulpinii pentru a nu fi rupt de vant si se recomanda sacii de rafie sau de iuta, nu cei de plastic. Daca folosim saci de plastic in zilele insorite de iarna acestia impiedica aerisirea si se creeaza un efect de sera, care va pacali trandafirii si acestia vor porni prea devreme in vegetatie, cu riscul ca mugurii sa inghete mai apoi.

Aceeasi metoda poate fi folosita si pentru protejarea pomilor tineri sau a celor sensibili la temperaturile scazute (smochin, migdal)

 

Dragos Serban
25.09.2006Foto:
Brad Sondahl

Brad Sondahl este un artist din Idaho, SUA, pasionat deopotriva de gradinarit, fotografie si ecologie.


Frunzele pot fi stranse in saci menajeri, pentru a fi transportate la gramada cu compost
Saci cu frunze uscate

Gramada cu compost
Compost