Decorul de fundal - Peretii

PeretiiPeretii reprezinta cea mai mare parte din suprafata unei incaperi. Asemenea unei panze imense, ei iti ofera ocazia sa iti desfasori in voie simtul creativ si forta imaginativa pentru a transorma spatiul dupa propriul plac. Le poti acorda o functie subtila/ un rol atenuat, lasandu-i sa se piarda in decor sau ii poti evidentia prin folosirea unor culori sau a unor modele destinate crearii unui mediu ambiant indraznet.

 

Peretii sunt parte inerenta a scheletului arhitectural al casei. In general, casele construite in stil traditional tind sa fie spatioase, avand cateva ferestre si usi. De asemenea, sunt facute astfel incat sa urmeze o linie geometrica plana, interioarele fiind proiectate in unghiuri drepte. Peretii unor asemenea case sunt imensi si iti ofera posibilitatea de a deveni creativ, folosindu-te de lucrari de arta masive sau de accesorii precum oglinzile antice de dimensiuni considerabile.

 

Casele construite in stil contemporan au tendinta de a contine cativa pereti, in general acestia sunt sparti de ferestre si usi intercalate in diverse forme si mult mai numeroase decat in cazul caselor traditionale.

 

Alegerea felului in care iti vei amenaja interiorul iti apartine, dar, in principiu ai doua variante: poti tine cont de arhitectura casei tale (ceea ce ar fi mai usor) sau poti ignora stilul architectural si poti crea un spatiu care sa contrasteze total cu schema/scheletul casei tale. Daca alegi cea de-a doua varianta (care este mult mai dificil de realizat) iti sugerez sa fii foarte atent in folosirea culorilor, a modelelor si a texturilor, astfel incat ele sa se armonizeze cu designul inerent al casei.

 

Cea mai importanta functie a peretilor este aceea ca pot oferi unitatate spatiului casei tale. Pentru a realiza aceasta unitate trebuie sa folosesti culori si modele similare pentru peretii din toate camerele tale.

 

Daca simti nevoia sa bravezi poti folosi culori diferite pentru a zugravi peretii diferitelor camere sau chiar ai aceleiasi camere. In orice caz trebuie sa fii foarte atent sa nu obtii un haos total. Ofera unitate spatiului folosind cel putin un element comun, cum ar fi, de exemplu culoarea unica a podelelor, peretilor si a tamplariei.

 

Este, de asemenea, foarte important, sa intelegi felul in care peretii "comunica" cu podeua si cu tavanul. Asigura-te ca gama de culori folosite pentru aceste elemente sa formeze un amestec armonios. In general, in cazul in care folosesti o nuanta mai deschisa pentru pereti este recomandat ca podeaua sa aiba o nuanta mai inchisa din aceeasi culoare, iar tavanul sa fie zugravit in aceeasi culoare, in cea mai luminoasa varianta a ei, pentru a crea senzatia de continuitate si a oferi impresia de inaltime si spatiu. In cazul in care incaperea este prea mare si doresti sa creezi impresia unei locuinte tihnite poti inversa aceasta formula.

 

Materiale pe care le poti folosi pentru decorarea peretilor:

 

vopselele: mai putin costisitoare, mult mai usor de schimbat, disponibile in orice culoare, sunt relative usor de aplicat si au calitatea de a oferi un aer proaspat interioarelor imbatranite;

 

tapetul: o alta modalitate de a-ti decora interiorul, care iti ofera o multitudine de optiuni. Magazinele de specialitate sunt pline pana la refuz de astfel de materiale, disponibile intr-o mare varietate de modele. Principalul avantaj al folosirii tapetului este acela ca iti permite sa adaugi spatiului o nota de complexitate in mod instantaneu. Pattern-urile tapetului pot constitui punctul de pornire in realizarea unei scheme decorative reusite, in care elementele componente ale incaperii, mobila - in special, formeaza un intreg, garantat de utilizarea aceleiasi game de culori. Prin folosirea unui anumit pattern puteti obtine senzatia de spatiu, in cazul camerelor mici sau sentimentul de intimitate in cazul camerelor mari.

 

tigla: exista cateva modele de tigla, pe care o poti folosi in decorarea peretilor. Cea confectionata din ceramica poate fi folosita aproape pentru orice tip de decor, oferind senzatia de libertate, de descatusare. Pietrele sau caramida dau impresia de spatiu neuniform. Fiind materiale puternice folosirea lor in decorarea peretilor incarca spatiul, oferind, totusi, imaginea unui interior primitor. Tiglele din portelan sau din marmura sunt considerate materiale delicate si fac ca incaperea sa para aerisita.

 

tesaturile: imbracarea unei perete ponosit in catifea eleganta sau chiar intr-o panza de bumbac poate fi o varianta excelenta de decorare. Nu este recomandat sa folosesti aceasta varianta pentru decorarea bucatariei, unde exista pericolul de a lua foc sau a baii, unde este multa umezeala, dar o poti folosi cu succes in dormitor, facandu-l, astfel, sa para mai interesant si mai linistitor.

 

lemnul: confera spatiului un aer natural, rustic, dand sentimentul conexiunii cu natura. Exista cateva variante lemn ce pot fi utilizate in decorarea peretilor, incepand cu esentele exotice tari, de prima calitate si terminand cu cele noduroase din pin.

www.incasa.ro

14.05.2008