Dendroseris neriifolia - cel mai rar copac

Dendroseris neriifolia - cel mai rar copac din lume

cel mai rar copac din lumeDendroseris neriifolia este o specie de planta cu flori din familia Asteraceae. Are frunzele lungi si  aplecate si florile micute, alb-galbui. Specia isi are originea in Chile si este cat se poate de rara - se pare ca, la momentul actual, in salbaticie nu mai exista decat un singur exemplar. Momentan singura planta se afla pe insula lui Robinson Crusoe, supravietuind literalmente pe marginea  prapastiei, de pe aceasta bucata de pamant, pierduta in sudul Pacificiului.

Cunoscuta numai de cativa calatori avizati ca fiind locul in care a naufragiat si a trait celebrul personaj Robinson Crusoe in secolul 18, insula atrage naturalisti din intrega lume. Acestia vin aici sa studieze ceea ce se crede a fi cel mai "bogat" teren in specii de plante endemice pe kilometru patrat - se pare ca exista 124 specii de plante unice, care nu cresc nicaieri altundeva pe pamant, pe o suprafata totala de doar 36 mile patrate.

Desi exista si specimene de Dendroseris neriifolia cultivate de catre om, planta este amenintata in mod critic cu disparitia.

Dendroseris neriifolia nu este o specie care sa atraga privirea, fapt pentru care nici nu a fost cultivata in parcuri sau gradini. Dar, la fel ca in cazul altor copaci periclitati, ar putea avea utilizari care asteapta sa fie descoperite, fiind protejat prin lege. 

Photo: 1

Corina Dovinca
InCasa.ro