Dictionar de termeni pentru FRIGIDERE

(valabil pentru racitoare, frigidere, combine frigorifice, congelatoare)

Autonomie - perioada de timp in care aparatul isi pastreaza temperatura interioara, din momentul in care acesta este deconectat de la reteaua electrica.

Avertizare vizuala - led rosu (semnalizarea avariei); led verde (functionare normala).

Banner virtina frigorifica - sigla in partea superioara a aparatului.

Bloc electronic - sistemul electronic prin care functioneaza LCD display.

Buzzer (Avertizare sonora) - alarma acustica, cand usa racitorului este deschisa mai mult de 1 minut sau in cazul in care nu se mai atinge temperatura interioara corespunzatoare.

Clasa de functionare (clasa de clima) - determina temperatura optima a mediului in care functioneaza aparatul. Temperatura mediului ambiant afecteaza atat consumul de energie cat si performanta optima a produsului. Pentru clasele de clima se folosesc urmatoarele abrevieri:

          SN         +10 ......... +32C
          N           +16 ......... +32C
          ST         +18 ......... +38C
          T           +18 ......... +43C

Clasa energetica (A - G) - clasa se diferentiaza apartele electrocasnice in functie de consumul anual de energie electrica, de volumul net si de temperaturile obtinute in fiecare compartiment al aparatului; astfel, aparatele cu o capacitate utila mai mare sau cu un compartiment de congelare consuma mai multa energie dacet un aparat cu volum util mai mic, sau decat unul cu acelasi volum, dar fara congelator.
Clasa A+ este cea mai eficienta clasa energetica; eonomiseste 80
kWh/an (23%) comparativ cu modelul similar din clasa A.
Clasa A este clasa de eficienta enegetica superioara;
economiseste aproximativ 25% din energia utilizata de clasa B.
Clasa B - aparatele incadrate in aceasta clasa au consum redus
de energie.

Dezghetare automata (pentru modelele cu doua usi) - racitorul se dezgheata automat, iar congelatorul se dezgheata manual, atunci cand stratul de gheata depaseste grosimea specificata in manualul de utilizare.

Dezghetare manuala - atat racitorul cat si congelatorul trebuie dezghetate manual, de fiecare data cand stratul de gheata depaseste gosimea specificata in manualul de utilizare.

Dezghetare semiautomata (pentru modelele cu o usa) - racitorul se dezgheata automat, iar congelatorul se dezgheata manual, atunci cand stratul de gheata depaseste grosimea specificata in manualul de utilizare.

Eficienta energetica - defineste gradul de consum de energie electrica dintr-un an, specificul acesteia fiind clasificarea aparatelor electrocasnice in "clase" de eficienta energetica de la "A" la "G".

Geam termoizolant - geam se mentine constanta temperatura din interior.

LCD display - afisaj electronic al tuturor functiilor aparatului.

No Frost - sistem de racire prin circulatia dirijata a aerului, fara depunere vizibila de gheata; gheata este indepartata prin dezghetare periodica, iar apa rezultata se scurge in interior.

Picioare reglabile - se pot regla, pentru a mentine aparatul in pozitie perfect orizontala.

Postament (pentru vitrine verticale) - suport ce serveste ca baza de sustinere si de fixare a aparatelor cu o inaltime mare.

Raft ajustabil - raft ce se poate aseza la diferite nivele.

Usa reversibila - usa careia i se poate schimba sensul de deschidere; se poate monta astfel incat sa poata fi deschisa spre dreapta sau spre stanga in functie de nevoi.

arctic.ro