Principiul de baza al functionarii frigiderului

Cu toate acestea, lasand la o parte tot progresul tehnologic, scopul si modul sau de functionare raman aceleasi.
 
Dar cum anume functioneaza aceasta cutie ''magica''? Pentru multi din noi este un mister. Avem numai ideea ca frigiderul mentine alimentele reci, deci ''face frig'', asa ca inainte de a merge mai departe cu explicatiile cinsideram ca e necesar sa explicam cateva notiuni.
 
Rece - in termeni de energie sau forta fizica, nu exista acest concept. Este numai un cuvant care descrie absenta caldurii sau care are o temperatura (mai) scazuta fata de o limita data, fata de un mediu oarecare sau fata de caldura corpului omenesc, atunci cand se face o comparatie. Exista in schimb conceptul de caldura; este o forma de energie care se poate tranfera de la un corp la altul. Definitia exacta: caldura este o marime scalara prin care se exprima transferul de energie intre sistemele fizico-chimice sau intre diferite parti ale aceluiasi sistem in cadrul unei transformari in care nu se efectueaza lucru mecanic.
 Prin urmare, frigiderul nu este un aparat care produce ca prin minune alimente reci, ci numai tranfera caldura din alimente in afara.

Transferul de caldura
Daca ar fi sa luati doua cuburi metalice, unul rece si altul cald, si sa le plasati unul langa celalalt, in scurt timp vor ajunge sa aiba aceasi temperatura. Motivul este foarte simplu, una din legile fizicii, care spune ca nivelul de caldura se transfera intordeauna de la obiectul mai cald la cel mai rce.
 Revenind, sistemul ermetic din frigider asigura o suprafata rece de aproximativ 28,8 grade Celsius intr-un mediu inchis. In rest, intra in functiune legile fizicii.

(va continua)