Doi copii, o singura camera

camera copiilorSe intampla des ca doi copii sa imparta aceeasi incapere, iar acest lucru poate fi uneori destul de dificil din punct de vedere al amenajarii, al ordinii, al disciplinei. Asezarea mobilierului trebuie facuta in asa maniera incat sa ramana suficient spatiu pentru ca desfasurarea activitatilor zilnice ale copiilor sa nu fie perturbate, iar acestia sa se simta bine.

Se pune mare accent pe creativitate si imaginatie, insa si pe ergonomie cand vine vorba de amenajarea camerei pentru cei mici. Totusi exista si o regula de baza si valabila in orice familie. In cazul in care cei doi frati se inteleg foarte bine, incaperea poate fi impartit in spatiu comun de dormit, de joaca sau de invatat. Problema este atunci cand cei doi nu se inteleg prea bine si cand din orice se isca motiv de cearta. Atunci fiecare copil trebuie sa aiba propriul “teritoriu” cu pat, birou si loc de joaca, tocmai pentru evitarea eventualelor conflicte.

Planul initial

Odata ce este rezolvata aceasta problema putem trece la amenajarea camerei, insa cel mai bine este ca in primul rand sa o mobilam pe hartie. Astfel, pe o hartie desenam planul camerei, marcam usile, ferestrele si caloriferele, apoi ne gandim cum sa aranjam piesele de mobilier. Prin aceasta metoda putem vedea exact daca cele doua birouri se incadreaza langa fereastra sau daca garderoba este amplasata in asa maniera incat cei care o folosesc pot ajunge cu usurinta la ceea ce au nevoie. Pe hartie putem aranja paturile, rafturile cu carti sau locurile de joaca.

Incaperea din oglinda

Avand in vedere ca ramane putin spatiu intr-o camera amenajata pentru necesitatile a doi copii, trebuie sa ne orientam in functie de o asezare simetrica, astfel incat sa cream idea de ordine si claritate. De pilda, daca un pat este asezat in partea dreapta a ferestrei, cel de-al doilea va fi asezat in partea stanga, iar noptierele vor fi incadrate exact in mijlocul lor.

Prin simetrie  nu trebuie sa intelegem ca totul trebuie aranjat la fel. Mobilierul pentru gemeni poate fi identic, insa decorat total diferit. Daca un pat are tematica unui camp cu floarea soarelui, cel de-al doilea poate fi “vegheat” de luna, de stele sau de soare.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro