Earthbag House– case ecologice

In ultimul timp se pune un accent deosebit pe casele ecologice, realizate din materiale prietenoase cu omul si cu mediul inconjurator. Casele de chirpici si din baloti de paie nu reprezinta o noutate pentru cei de la sate.

In zonele rurale, astfel de locuinte se construiesc inca din cele mai vechi timpuri. Un alt concept, care este atat vechi cat si nou, este cel de “Earthbag House” (case construite din saci de pamant).

Cu toate ca aceasta este fara indoiala cea mai putin costisitoare si cea mai practica metoda de constructie, nu sunt multi cei care aleg sa foloseasca aceasta materie prima la ridicarea caselor.

Rezultatul poate fi insa unul uimitor. Aceste structuri sunt sigure, netoxice si rezistente la foc, cutremure si inundatii. Un alt avantaj al acestor case este ca sacii de pamant nu atrag rozatoarele. Aspectul poate fi de asemenea unul impresionant daca locuintele sunt finisate corespunzator. Casele din saci cu pamant pot fi la fel de moderne ca si cele din caramida sau din alte materiale.

Pentru casele earthbag se pot folosi mai multe feluri de saci, incepand de la sacii de cafea, din fibre naturale, pana la sacii din tesatura de polipropilena. Pentru ca sacii pot fi umpluti cu orice fel de pamant, incepand de la nisip și prundiș pana la sol greu, argilos, aceasta este o tehnica necostisitoare si foarte versatila.

Acesti pereti grosi, realizati in intregime din materiale ecologice, ofera racoare pe timp de vara si caldura pe timp de iarna. Pentru ridicare unei case earthbag sunt necesari foarte multi saci umpluti cu pamant. Dar, daca se gasesc si cativa voluntari, constructia va fi gata in doua - trei luni.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro