Cele mai ciudate patru cladiri din lume

Arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi cladiri potrivit anumitor proportii si reguli, in functie de caracterul si destinatia constructiilor. Dar daca am cauta sa definim altfel acest termen, nu am gasi o definitie mai potrivita decat cea data de maestrul Constantin Brancusi: “Arhitectura este sculptura locuita”. Orice oras a ajuns sa aiba astazi o constructie care iese din sfera banalului si care a devenit in timp un simbol al locului. Catedrala Notre Dame din Paris, Sagrada Familia din Barcelona sau turnul inclinat din Pisa sunt doar cateva dintre obiectivele turistice celebre ce nu ar trebui ratate de nici un turist care viziteaza aceste orase.

 

Dar, in ultimul timp, nu doar aceste cladiri ce au in spate o istorie de sute de ani ne atrag atentia, ci si unele mai noi, mai putin cunoscute, dar care ies in evidenta prin forma lor bizara. O astfel de constructie vom putea vedea in Portugalia. Casa de piatra seamana intr-adevar cu celebra casa a Familiei Flintstone.

Construita in 1974 de catre un inginer inspirat de frumusetea naturala a zonei, casa este destul de confortabila in interior, are semineu si toate dotarile necesare pentru a  se putea locui in ea. Datorita designului neobisnuit, constructia atrage anual mii de turisti.

 

 

 

 

 

 

Si orasul Sopot din Plonia se mandreste cu o constructie mai putin obisnuita. Krzywy Domek (Casa Stramba) a fost construita in 2004 dupa un proiect al arhitectilor Szotyński si Zaleski, care s-au inspirat din benzile desenate ale lui Jan Marcin Szancer si Per Dahlberg. In incinta Casei Strambe functioneaza un centru comercial “Rezydent”, un restaurant cu terasa, o sala de jocuri si deasemenea sediul radioului Muzyka Fakty FM.

 

 

 

 

 

 

Dancing House (Cladirea dansatoare) sau "Fred si Ginger" este o capodopera arhitecturala pe care o vom putea vedea in Praga. Proiectata de catre Vlado Milunic in colaborare cu Frank Gehry, aceasta constructie eleganta si uimitoare, care a devenit un simbol al orasului, este formata din doua cladiri care se imbratiseaza reciproc pentru un dans!

 

 

 

 

 

 

 

Nu trebuie sa calatoriti prea departe pentru a va incanta privirea cu astfel de “ciudatenii”, o constructie la fel de bizara ca cele prezentate mai sus se afla chiar in centrul Bucurestiului, in piata Revolutiei.

Este vorba despre sediul Uniunii Arhitectilor din Romania, o cladire ultra moderna construita din otel si sticla care se inalta semeata din mijlocul unei case vechi aflate in ruina. Cei care au proiectat-o sustin ca este un simbol al legaturii dintre vechi si nou.

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: 1,2,3,4

A.I.

InCasa.ro