Floarea miresei - Gypsophila

Gypsophila elegans, pe numele ei popular floarea miresei, face parte din familia Caryophyllaceae si este originara din Cauza si Australia. Este cunoscuta de toata lumea, fiind mai mereu intalnita in buchetele mireselor - cum ii zice si numele -, dar si in aranjamentele obisnuite, pentru ca delicata gypsophila elegans - floarea miresei, cu floricelele ei mici si albe, pare o dantela fina care contrasteaza frumos cu celelalte flori mai mari.

 

Floarea miresei  - Gypsophila 1

 

Descriere

Floarea miresei - gypsophila elegans poate atinge pana la 50 cm inaltime si este foarte ramificata. Are frunze destul de mici, lunguiete si inguste, de culoare verde sau verde-albastrui, in functie de lumina pe care o primeste. Florile sunt mici si cresc in buchete bogate de culoare alba (cel mai des intalnita), roz, rosu sau violet.

 

Infloreste vara, in iunie si iulie, dar daca doriti sa aveti floarea miresei si mai tarziu in gradina, nu trebuie decat sa aveti grija sa semanati semintele in mai multe etape, la doua saptamani distanta.

 

Ingrijire

Floarea miresei - gypsophila elegans nu este o planta pretentioasa: nu are nevoie aproape de nici o ingrijire speciala, nu trebuie tratata cu substante fertilizatoare si nu are nevoie neaparat de un sol bogat in substante nutritive. Nu suporta sa stea in pamant mereu umed; solul trebuie sa fie usor drenabil, uscat, alcalin, motiv pentru care este o planta potrivita pentru gradinile cu rocarii. Nu se uda foarte des.

 

Inmultire

Semintele de floarea miresei se seamana primavara (martie-aprilie) sau toamna, direct in gradina, pe randuri, dupa care se acopera cu un strat fin de pamant. Dupa ce plantutele au aparut, ele trebuie rarite.

 

10.05.2007

Lavinia Rorich

Gradinamea.ro