Ficus

ficus elastica

ficus

ficus pandurata

Denumire populara: arborele de cauciuc
Familia: Moraceae
Origine: Asia tropicala

Descriere:
Genul ficus cuprinde plante extrem de diferite, de la arbori care depasesc 30 m
inaltime in tarile lor de origine, pana la specii pitice, taratoare. De asemenea, intrebuintarea lor este diferita.

ficus intr-o piata din sydney, autralia

Cultivare si ingrijire
Cu exceptia formelor panasate de ficus elastica si ficus pandurata, care sunt
mai delicate, ficusii sunt plante rustice, usor de cultivat.

Vara, plantele se mentin in locuri umbrite, se uda moderat, adaugand ingrasaminte minerale solubile, foarte diluate si se pulverizeaza apa pe frunze. Iarna, temperatura cea mai favorabila este intre 12-14 grade Celsius si 18-22 grade Celsius pentru formele cu frunze panasate. Se recomanda lumina maxima si reducerea udatului in perioada zilelor scurte, dar se mentine permanent umiditatea atmosferica.

Caderea frunzelor, care se manifesta adesea, se datoreaza excesului de umiditate in sezonul rece, dar si uscaciunii excesive. In cursul vegetatiei, trebuie evitate toate aceste neajunsuri. Caderea frunzelor este ireversibila la Ficus elastica si Ficus pandurata, dar este mai putin grava la Ficus benjamina si Ficus diversiflora.

Ficusii taratori - prefera expunerea in locuri semiunbrite in vara si o temperatura de 12-14 grade Celsius in timpul iernii.

Transplantarea plantelor se face la sfarsitul lunii aprilie, in ghivece mai mari, intr-un amestec din doua parti pamant bogat in humus, 1/2 turba si 1/2 nisip.

Reinnoirea (regenerarea) plantelor degarnisite la baza se poate face prin taierea tulpinii in aprilie-mai, deasupra celei de-a patra sau a cincea cicatrice lasata dupa caderea frunzelor, pornind de la sol. Noii lastari emisi sunt vigurosi si se dezvolta bine. Stimularea cresterii se realizeaza ptin aportul ingrasamintelor minerale.

Inmultire
Inmultirea se face prin marcotaj aerian si butasire. Se fac butasi de varf cu 2-4
frunze sau din fragmente de tulpina cu 1-2 frunze, care se tin in apa calda 10-15 minute, pentru oprirea latex-ului. Pentru reducerea suprafetei de evaporare, frunzele se ruleaza si se prind cu ata sau un inel de cauciuc. Butasii inradacineaza in circa 4-6 saptamani, fie in amestec de turba si nisip, fie in sticle cu apa.

ficus elastica (a)

ficus benjamina

Boli si daunatori
Bolile frecvent intalnite sunt:
- Patarea neagra - care se manifesta sub forma de pete neregulate, necrotice,
pe marginea frunzelor.
- Patarea bruna - care apare pe ambele fete ale frunzelor, sub forma de pete
circulare sau neregulate, bine delimitate.
- Innegrirea, uscarea si caderea frunzelor - boala fiziologica datorata excesului
de umiditate din amestecul de pamant, curentilor de aer, temperaturii scazute asociata cu lumina redusa, pe timpul iernii.

Daunatorii care ataca des plantele de ficus sunt:
- paduchele lanos - adultii sug seva frunzelor si provoaca o ofilire rapida;
- paduchele testos - care se fixeaza de-a lungul nervurilor frunzelor si pe
tulpina;
- paianjenul rosu - inteapa frunzelesi acestea capata o nuanta cenusie si apoi
cad.

Combaterea se face prin tamponarea cu solutii de sapun, ruperea si distrugerea frunzelor atacate, stropiri cu insecticide.

Specii si varietati
Ficus elastica este cea mai cunoscuta specie, foarte utilizata ca planta de
interior. Poate avea o singura tulpina, dreapta, cu frunze mari, foarte rotunjite, de 30 cm lungime, pieloase (coriacee), verzi-lucioase la suprafata si roscate pe
partea inferioara. Lastarii terminali sunt infasurati intr-o bractee cu tenta roz, care la inceput imbraca frunza noua si care cade la scurt timp dupa ce aceasta s-a desfacut complet. Ficus elastica este o planta viguroasa capabila sa atinga dimensiuni mari.

Exista mai multe varietati:
- F. elastica decora - frunze mari, late;
- F. elastica rubra - frunze mari, rosiatice;
- F. elastica schrijverieana - frunze marmorate;
- F. elastica tricolor - frunze delicate, panasate cu alb sau galben.

Ficus benjamina (ficusul plangator) este foarte diferit de alti ficusi, pentru ca tulpina sa poarta numeroase ramificatii secundare, laterale, cu frunze mici, ovale, cu varfuri ascutite, de aproximativ 10 cm lungime si 4-5 cm latime. Aceste frunze, usor ondulate si atarnatoare, au culori verde-luminos pana la verde-galbui. Iarna, frunzele cad adeseori, pentru ca in primavara sa creasca din nou. Acest ficus creste foarte rapid si poate atinge dimensiuni mari.

Ficus diversiflora are o forma de arbust, dar se dezvolta mai lent. Frunzele sunt mici, ovoide, verde-fonce; acest tip de ficus iese in evidenta prin numeroasele fructe rotunde, de culoare galbena, apoi rosie, prinse de petioli lungi si care persista mult in timp.

Ficus pandurata (Ficus lyata) are frunze in forma de vioara, cu un desen original; baza lor este ingusta si se largeste catre extremitati, atingand 30-35 cm lungime.

Ficus pumila (Ficus stipulata var. reprens) este total diferit fata de celelalte specii. Are frunze foarte mici, in forma de inima, care nu depasesc 2-3 cm lungime/1 cm latime; sunt extrem de numeroase, ascunzand practic ramurile. Ficus pumila prezinta un port grimpant analog cu cel de iedera si se agata de suporti prin radacinile adventive.

Ficus radicans, alta specie cataratoare, are cu frunze mai mari, in forma de lance, de 7-8 cm lungime. Prezinta o varietate panasata cu alb-crem.

Ficus pumila si Ficus radicans pot fi utilizate pentru impodobirea suportilor verticali.