Florile - cele mai frumoase decoratiuni in balcon

flori balconMajoritatea plantelor pentru balcon iubesc soarele. Totusi exista si exceptii, carora locurile cu mai multa umbra le priesc de minune. Balconul care se afla in partea de nord si unde soarele bate doar la primele ore ale diminetii este un spatiu primitor in special in zilele toride de vara.

Celor care detin un astfel de balcon le este recomandat sa  fie atenti atunci cand aleg plantele pentru ca acestea sa se potriveasca si sa se adapteze la conditiile spatiului. In caz contrar florile ne vor da semne clare ca nu se simt bine, ca sufera si ca au nevoie de un altfel de “tratament”.

Avem noroc insa ca exista flori care iubesc spatiile ferite de soare, iar astfel ne putem bucura de frumusetea lor. De pilda fuchsia emana energie si bunadispozitie. Aceasta specie este recunoscuta ca fiind una dintre plantele “clasice” care prefera umbra. Varietatea de culori este uimitoare, petalele acestora avand nuante de alb, roz si rosu dar si lila sau albastru-violet. Fuchsia curgatoare devine o incantare mai ales daca este asezata pe un suport undeva la inaltime. In ghiveciul acesteia pot fi plantate si begonii de gheata, iar intreaga imagine va arata parca desprinsa dintr-o poveste.

Sporul casei” sau “Lizuca cea harnica” asa cum este denumita in popor Impatiens walleriana intregeste aspectul idilic al balconului bogat in flori. Petalele acesteia impodobeste balconul prin intermediul unei bogate palete de culori: alb, roz, portocaliu, rosu puternic si violet. Multe specii au petalele in doua culori, iar unele dintre ele difera de celalate prin marime si forma.

Balconul poate fi infrumusetat si amenajat in primul rand cu ajutorul florilor si mai putin cu cel al pieselor de mobilier sau al diverselor accesorii artificiale. Astfel un farmec aparte imprastie begoniile sadite in acelasi ghiveci sau jardiniera cu  petuniile sau floarea vaniliei (Heliotropium arborescens) cu petale de un albastru intens.

Hortensiile sunt reginele florilor care iubesc umbra. Acestea au o alura nobila si foarte delicata, fiind printre cele mai impunatoare plante din balcon. Nuantele acestor flori difera, acestea infrumusetand spatiul atat cu petale albe cat si cu cele roz sau albastru-violet.

A.V.
InCasa.ro