Gradina pentru consum propriu

gradina pentru consum propriu - randuri de rosiiPentru inceput trebuie sa formati straturile, incepand lucrul de toamna sau iarna cand nu este foarte frig, iar astfel vor aparea primele plante. Terenul este de peferat sa fie insorit si pe cat posibil protejat de vant. Indepartati plantele nefolositoare, smulgeti buruienile din pamant si ca sa cresteti calitatea pamantului intoarceti pamantul si acoperiti-l cu compost.

 

Legumele prefera pamantul neutru, care nu este nici prea acid, nici prea bazic. Acesta trebuie sa fie afanat si permeabil. Incercati pe cat posibil sa indepartati pietrele din pamant si astfel stratul de sus va fi bine afanat. Plantele se vor semana in randuri, pastrand distanta corespunzatoare intre acestea, in functie de marimea lor.

 

Inainte de a planta sau semana, trebuie sa udati bine straturile dupa care sa asezati bine rasadurile sau semintele in cuiburi. Trebuie sa puneti rasadurile la o adancime corespunzatoare cu cea care a fost inainte. Continuati udarea pana veti obtine un pamant oarecum noroios.

 

Ca sa va puteti folosi la maxim de gradina dumneavoastra o perioada mai lunga de timp, trebuie sa cunoasteti perioada de recoltare a fiecarei plante. Cel mai bine este sa folositi metoda rotirii culturilor. Impartiti portiunea de pamant in trei si din trei in trei ani schimbati legumele. Plantati printre legumele care necesita mult loc, legume care cresc repede si care se recolteaza mai des. Nu uitati sa faceti mai multe carari in gradina ca sa aveti acces la toate legumele.

 

In urma studiilor realizate de specialisti s-a ajuns la concluzia ca sunt mult mai reusite culturile mixte decat monoculturile. Deoarece se coc in perioade diferite si sunt tipuri diferite, ele au nevoie de substante nutritive diferite. Un avantaj care decurge de aici este faptul ca culturile mixte prelucreaza mai bine substantele nutritive din pamant.

 

Ca sa puteti realiza o cultura mixta, trebuie sa aveti foaarte mare grija de pamant., adaugandu-i periodic compost. Culturile mixte sporesc activitatea microorganismelor, adica se autoingrasa si gradina nu trebuie sapata foarte des. De asemenea, si ramelor le place sa se plimbe printre aceste legume, ajutand astfel la afanarea solului. In acest fel este suficient daca veti misca putin pamantul cu furca primavara si daca veti presara compost.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

februarie 2007