Iarba grasa

Iarba grasaIarba grasa, (Portulaca oleraceea), este o planta cunoscuta de mii de ani, utilizata atat ca aliment cat si ca medicament pentru unele boli. Ea creste atat in zonele calde de pe glob cat si in cele de reci. O intalnim salbatica sau cultivata in Europa, America si Asia.

 

In Romania, dintre denumirile ei cea mai raspandita este iarba grasa, dar si grasita, iarba porcului, buruiana grasa sau pita porcului. Originea ei se pierde in timp, stim ca ea este mentionata de Dioscoride in lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de "lax".

 

Se consuma frunzele carnoase si acrisoare sub forma de salata. Ca medicament se foloseste sub ceai sau infuzie, in tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

 

Planta are o tulpina carnoasa, taratoare, de forma cilindrica, iar frunzele spatulate, suculente, ingustate spre baza. Florile sunt de culoare galben portocaliu sau rosiatice. Creste invaziv acoperind solul ca un covor.

 

Fructul este o capsula cu nume­roase seminte mici de culoare cenusie. Intr-un gram intra cca 2.400 de seminte. O samanta isi pastreaza proprietatile germinative 3 - 4 ani.

 

Este considerata adesea buruiana

 

Pentru ca nu este foarte cunoscuta, multi gradinari o confunda cu o buruiana si o elimina. Pentru consum este cel mai adesea culeasa de cunoscatori direct din natura. Ea poate fi insa cultivata cu succes intr-un colt insorit al gradinii, alaturi de salata. Lucrarea de recoltare este usoara si se face prin ruperea tulpinii cu frunze cu tot, de la colet; iarba grasa este o planta taratoare cu o mare putere de refacere, si in scurt timp va creste din nou acoperind solul ca un covor. Se poate recolta astfel de 3 ori pe perioada verii de pe un singur strat.

 

Cum putem cultiva iarba grasa

 

Semanatul se face in luna martie, in brazde adanci de 2-3 cm, la 15 - 18 cm distanta intre randuri. Imediat dupa semanat se acopera brazdele si se preseaza usor. Daca temperatura permite, plantele vor rasari in doua saptamani si pe masura ce se vor intinde ele trebuie rarite, la 10 cm distanta una de alta. Dupa doua luni, iarba se poate recolta. Se consuma in stare proaspata.

 

 

Iarba grasa - floare

Iarba grasa - floare

 

Iarba grasa

Iarba grasa

 

Iarba grasa - seminte

Iarba grasa - seminte