Idei de decorare - 5 greseli de evitat

Cand vine vorba de decorat, cu certitudine unul dintre cele mai importante aspecte este acela de a face alegerile care va reflecta gustul personal si propriul stil. Insa este foarte posibil ca, prinsi in valtoarea creativa, aceasta semnatura personala sa fie usor stridenta. De aceea va prezentam, in continuare, careva greseli pe care le-ati putea ignora inconstient si care v-ar putea conduce pe un drum gresit in intentia dvs de a obtine un efect decorativ impresionant.

1. Ignorarea dimensiunilor camerei. Nimic nu arata mai nepotrivit decat un mobilier de dimensiuni mici amplasat intr-o camera spatioasa sau un pian masiv inghesuit intr-o camera confortabila. Minunata mobila care se potrivea in vechea dvs locuinta sau in apartamentul pe care tocmai l-ati vandut poate fi nepotrivit dimensionata intr-o casa noua, astfel ca este recomandat sa o inlocuiti, chiar daca sunteti legat sentimental de ea.

2. Prinderea tablourilor prea sus - din motive necunoscute, foarte multi dintre cei care se decid sa-si decoreze casele singuri au aceasta problema: agata tablourile foarte aproape de tavan, la o inaltime la care numai jucatorii de bascketball ar putea ajunge. Punctul focal al unei piese de arta trebuie sa se afle la o inaltime accesibila, considerata a fi la  nivelul privirii unei persoane obisnuite, cu o inaltime medie de 1,70 m. Daca tabloul este folosit ca piesa-accent intr-o combinatie care include o masa si o lampa, de exemplu, distanta dintre aceste elemente trebuie sa fie cuprinsa intre 3 - 3,6 m.

decorare    decorare    

3. Expunerea tuturor pieselor ornamentale sau de colectie. In decorarea unui spatiu mai mult nu inseamna neaparat mai bine, ba dimpotriva. Daca, de exemplu, detineti o frumoasa colectie de portelan, oricat de pretioasa ar fi aceasta, expunerea tuturor pieselor la un loc poate fi coplesitoare pentru privitor. Dintr-un anumit motiv, greu de explicat teoretic, insa usor de inteles "pe viu", un grup format dintr-un numar impar de elemente este mult mai dinamic vizual decat unul format dintr-un numar par. Astfel ca, este recomandat sa alegeti trei sau cinci piese din colectia dvs favorita si sa le expuneti, lasand restul pieselor sa se "odihneasca" intr-un loc ferit privirilor vizitatorilor. Odata cu schimbarea sezonului sau profitand de o anumita ocazie, puteti expune si cealalta parte a colectiei, tinand, insa, cont, de aceleasi reguli.

4. Asortarea excesiva. Ati vizitat, probabil, sau macar ati vazut intr-o fotografie, o camera (o bucatarie, de exemplu) in care tapetul inflorat de pe perete se potriveste perfect cu fata de masa, care se asorteaza intocmai cu modelul servetelor de bucatarie si al pernitelor de pe scaun. Este o potrivire care da dureri de cap. Intr-un astfel de scenariu obositor, se simte nevoia inlocuirii unuia dintre elementele inflorate cu o culoare complementara, compacta.

Acelasi concept este valabil si in cazul mobilei. Este recomandat ca intr-o camera sa aveti numai doua piese de mobilier care se potrivesc perfect, iar acestea sa fie combinate cu alte piese complementare, dar singulare ca modele. Se pare ca decorul constituit din piese alese cu atentie de-a lungul timpului este unul mult mai frumos decat cel cumparat "la pachet", dintr-un magazin in care piesele de asortat sunt la indemana (gen Art Van).

5. Pretiozitatea. Ultima greseala majora in decorarea unei camere este generata de excesul de zel. Rezultatul pretiozitatii, asa cum am numit acest exces (atentie excesiva acordata detaliilor, organizarea si ordinea exagerata) poate fi o camera perfecta pentru o sedinta foto, insa ii va lipsi un element esential: caldura. Oaspetii dvs se vor simti stingheriti si le va fi teama sa se miste, ca nu cumva sa deranjeze vreo pernita decorativa de pe canapea. Decorul trebuie sa fie unul primitor nu unul pretios, iar perfectiunea este, de cele mai multe ori, plictisitoare. Creati un spatiu relaxat, nu unul pretentios.

Evitand cele cinci capcane descrise mai sus, puteti crea un decor confortabil si un spatiu primitor, in care sa puteti convietui in armonie cu familia si unde sa va puteti primi cu caldura prietenii. Tineti minte ca atunci cand va decorati locuinta, rezultatul trebuie sa va reflecte propria personalitate si nu sa redea vreo poza din vreun catalog cu pretentii.

Photo: 1, 2

Corina Dovinca
InCasa.ro