In octombrie se planteaza narcisele

NarcissusAmenajarea unei gradini de primavara incepe din toamna, mai precis din luna octombrie. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe masura ce temperaturile vor scadea si nu vor creste frunzele. Acestea vor rasari in primele luni ale primaverii.

 

Plantele cu bulbi au un ciclu de viata care include o perioada de repaus pe durata sezonului rece. Exista bulbi de primavara si bulbi de vara (exemplu: dalia), acestia din urma se planteaza primavara dupa ce a trecut pericolul inghetului.

 

Bulbii de primavara (laleaua, narcisa, zambila) se ingroapa la o adancime suficient de mare incat sa nu sufere din pricina gerului, in medie la 10-20 cm in functie de marimea fiecarui bulb. In cazul bulbilor de vara nu mai este necesar sa ii ingropam atat de adanc, ci vom respecta cerintele fiecarei specii.

 

Pamantul in care plantam bulbii trebuie bine ales. Trebuie sa fie un pamant nisipos, usor, in care sa nu balteasca apa. Acesta va favoriza cresterea radacinilor si nu va permite stagnarea apei, care ar putea sa afecteze bulbii fie prin putrezire fie prin inghet.

 

Bulbii nu se uda decat imediat dupa plantare. Udatul se face doar in cazuri exceptionale in toamne secetoase, care sunt rar intalnite in clima din Romania. Ca o masura de precautie, putem aseza peste parcela unde am plantat bulbii de primavara un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protectie mai buna impotriva gerurilor uscate.  

Dragos Serban

19.10.2006


Alte articole:

Toamna se planteaza lalele si narcisele

 

Cum alegeti bulbii pentru gradina

 

Bulbi de narcise

Foto: Scotish Rock Garden Club

Bubi de narcise