Lucrari in gradina la inceput de primavara

Sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie este perioada in care se fac primele lucrari in gradina. Curatarea solului si a plantelor de uscaturi, afanarea terenului si taierea lastarilor trebuiesc efectuate inainte sa apara primele flori de primavara.

Pentru inceput solul este cel care trebuie sa se bucure de atentia noastra. Pamantul din jurul plantelor mature, dar si solul in care vom insamanta sau planta culturi noi, trebuie bine curatat de frunzisul putred si de plantele uscate.

Daca trandafirii se afla printre plantele care ne decoreaza gradina atunci curatarea tufelor si taierea lastarilor se face inainte ca solul sa fie curatat. Lastarii trebuiesc taiati exact deasupra primului mugure, iar operatiunea se realizeaza inainte ca trandafirii sa iasa din starea latenta.

Tot in acesta perioada solul trebuie fertilizat. Dupa o iarna de stat in hibernare, plantele au nevoie de hrana. Este indicat sa se foloseasca un ingrasamant bogat in nitrogen, potasiu si azot. Nitrogenul hraneste frunza si tulpina, potasiul influenteaza inflorirea si creste rezistenta la boli, iar azotul stimuleaza dezvoltarea optima a radacinii. Plantele perene au si ele nevoie de ingrijire. Odata cu aparitia noilor lastari este indicat sa se indeparteze varfurile vechi. Se indeparteaza si frunzele rupte si inestetice pentru a face loc cresterii altora noi.

Jumatatea lunii martie este perioada ideala in care puteti sa va ocupati de gazon. Pregatirea terenului verde se face in mai multi pasi. Pamantul trebuie marunţit, aerisit si stropit cu ierbicid. La doua saptamani dupa ierbicidare se poate insamanta. Urmeaza procesul de tasare a pamantului pentru ca samanţa sa intre in contact cu acesta şi sa se dezvolte. Dupa plantare, gazonul se uda printr-o irigare in ploaie foarte fina pentru ca apa sa patrunda in sol fara a-l tasa.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro