Paturi ridicate de flori – un decor inedit pentru gradina

Pentru gradinarii experimentati sintagma paturi ridicate nu reprezinta o noutate. Nici nu are cum sa fie deoarece aceasta practica este folosita in gradinarit de mai bine de o suta de ani. Pentru cei mai putin cunoscatori, paturile ridicate sau straturile ridicate reprezinta portiuni ridicate de pamant, imprejmuite de diferite materiale.

Acest mod de cultivare ofera foarte multe avantaje si este cel mai des folosit in gradinile de legume. Paturile ridicate pot fi utilizate si in culturile de flori, precum si in scop decorativ. Crearea de astfel de straturi reprezinta o modalitate foarte buna de a adauga noi texturi si forme in decor dar si de a da adancime gradinii. Acestea sunt ideale atunci cand gradina este de mici dimensiuni.

Plantele si florile pot fi ingrijite mult mai usor pe paturi ridicate. In aceste straturi drenajul apei se realizeaza foarte bine si nu se va pune problema ca va fi prea multa apa in sol. Paturile ridicate pot fi amenajate aproape din orice material atat timp cat acestea sunt solide si nu contin chimicale daunatoare. Scandurile, caramizile si blocurile de ciment sunt cele mai utilizate materiale in acest scop. Daca se foloseste lemn, acesta trebuie sa fie de calitate. Cel de pin si de brad este mult mai indicat deoarece este foarte rezistent impotriva putrezirii in timp.

De obicei, straturile ridicate au forma dreptunghiulara, rectangulara sau circular, insa forma poate diferi in functie de preferintele fiecaruia. Acest aspect depinde si de spatiul avut la dispozitie. In ceea ce priveste latimea stratului, aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 1,20 m. Ideea este sa poti ajunge in centrul stratului de pe ambele laterale atunci cand intinzi mana. Un astfel de strat nu este foarte greu de facut. Dupa ce se face un cadru din materialul dorit si in forma dorita, acesta se umple cu pamant fertil. Pamantul este apoi semanat sau plantat. Plantele vor fi asezate cat mai aproape unele de altele pentru a folosi cat mai bine spatiul.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro