Ambientarea spatiului exterior (II)

gradinaDespre peisaj sau Ambientarea spatiului exterior (II)

Adaugati interes
Desi principiile echilibrului si cel al armoniei sunt folosite in scopul de a realiza unitatea peisajului, prea multa unitate poate deveni plictisitoare. Aici trebuie sa intervina alte doua principii folositoare in ambientarea spatiului, si anume: varietatea si contrastul. Diversificand marimea, forma, culoarea, materialul, textura si detaliul, puteti introduce o nota interesanta sau puteti crea un punct focal in compozitie, luata in intregul ei. De exemplu, plasand un ghiveci cu flori rotund, din lemn intr-o curte interioara de forma patrata, veti realiza un contrast atat din punct de vedere al formei cat si al materialului. Obiectul care realizeaza constrastul (in cazul nostru ghiveciul) va atrage atentia si va conferi interes si "culoare" intregului aranjament.

Stabiliti un ritm vizual
In limbajul specific designului, ritmul  este definit ca fiind ordonarea si reglarea succesiunii de evenimente, bazate pe un sistem de intervale de timp, care sugereaza miscarea sau dinamismul lor. Altfel spus, ritmul reprezinta felul in care sunt spatiate anumite elemente in raport cu alte elemente similare. Ritmul ajuta la stabilirea unei progresii sau a unei secvente vizual satisfacatoare. De exemplu, puteti crea un ritm pe o alee daca montati un sir de caramizi decorative, iar intervalul dintre bucatile de caramida sa fie de 1.20 m. Totusi, asa cum spuneam si mai devreme, daca folositi aceeasi secventa, imaginea poate deveni plictisitoare. Astfel ca este recomandat sa variati culoarea, forma, marimea, forma, textura sau materialul elementelor utilizate.

Accentuati un element
Acest "principiu" presupune ca, in cadrul peisajului, unele dintre elemente au o semnificatie mai mare decat celelalte, iar aceste elemente trebuie sa fie evidentiate. Particularitatea unui element poate fi creata prin: marirea lui, schimbarea formei, utilizarea unei anumite culori, schimbarea pozitiei, centrarea in cadrul unei compozitii peisajistice sau amplasarea lui la capatul unei alei, iluminarea lui pe timpul noptii etc. Cu toate acestea, tineti minte ca in cazul in care un element este exagerat evidentiat, el conduce la crearea unui ansamblu confuz.

Lasati-va ghidati de simplitate
Simplitatea este unul dintre lucrurile cel mai greu de realizat in design, deoarece exista tendinta de a utiliza toate elementele si instrumentele disponibile. Cele mai elegante peisaje sunt cele al caror design incepe si se sfarseste avand ca principiu calauzitor simplitatea. Rafinatele gradini japoneze Zen reprezinta cel mai bun exemplu de simplitate (vezi si Puterea apei
).

Foto: 1

Corina Dovinca
InCasa.ro