Macesele, un izvor de vitamine

Macesele se pot culege pana tarziu in octombrieMacesul (Rosa canina) este o specie din genul Rosa, inrudit cu trandafirul. Creste sub forma unei tufe de mari dimensiuni in poienile padurilor de la campie si dealuri, la liziera acestora sau pe campuri si pasuni, in apropierea palcurilor de copaci. Are nevoie de mult soare pentru a creste si a inflori, de aceea nu il vom intalni in spatiile umbrite.

 

Tufa are o inaltime de pana la 3 m, cu mai multe tulpini lungi acoperite cu spini puternici. Tulpina poate fi usor ghidata pe orizontala, de aceea este folosit pentru realizarea unor perdele de sarma ghimpata vie, pentru delimitarea proprietatilor.

 

Planta infloreste in lunile de vara, iunie-iulie. Florile sunt mari, albe, de culoare alb-roz, care cresc grupate sau solitare. Toamna pana in octombrie se pot culege fructele din care se prepara un ceai fortifiant.

 

Macesele nu sunt de fapt fructele plantei ci doar receptaculul florilor, numit enduvie. El are o forma alungita si o culoare caracteristica, cu nuante de la portocaliu la rosu inchis.

 

Dupa recoltare macesele se usuca in incaperi bine aerisite, pana ce acestea capata un aspect stafidit si se pot rupe in degete. Ele contin foarte multe vitamine, in special vitamina C, dar si vitaminele B1 si B2, K si PP. Ceaiul de macese stimuleaza pofta de mancare, intareste imunitatea organismului si este vasodilatator.

 

Un alt preparat obtinut din macese este siropul. Se pot folosi atat macesele proaspete cat si cele uscate, la o cana de macese adaugam o jumatate de kilogram de zahar si un litru de apa. Se fierbe jumatate de ora la foc mic si se filtreaza, apoi se lasa sa se raceasca. Se pastreaza la rece.

 

Macesul de munte (Rosa pendulina) este mult mai bogat in principii active decat cel de la campie, in special in ceea ce priveste continutul de vitamina C.

Dragos Serban
24.10.2006

 

 

Fotol Dragos Serban

Macesul creste la liziera padurilor, in locuri insorite

Macesul creste la liziera padurilor, in locuri insorite

 

Macesele se recolteaza usor, avand grija sa ocolim spinii ascutiti

Crengi cu macese

 

Se pot recolta pana la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lui noiembrie

Se pot recolta pana la sfarsitul lunii octombrie