Dieta in functie de grupa sangvina, sub reflector

cos cu fructe

alimentatie sanatoasa

dieta

Ce spun expertii?
Medicii sunt in general de acord ca teoria doctorului Peter D'Adamo nu are nici un sens si spun ca nu e absolut nici o legatura intre grupa de sange  si dieta pe care trebuie sa o respectam. Prin urmare, nu sunt multi nutritionisti calificati care sa o recomande.

De asemenea, exista si cateva probleme ingrijoratoare, anume ca dieta recomandata pentru grupele sangvine 0 si A sunt foarte limitate si taie din alimentatie grupe majore de hrana. Pe termen lung, rezultatele vor fi lipsa unor substante nutritive necesare pentru un organism sanatos. Renuntarea la consumul produselor lactate, de exemplu, duce la lipsa de calciu si, deci, cresterea riscului imbolnavirii de osteoporoza; renuntarea la carne, principala sursa de fier, duce la anemie.

Ajuta dieta in functie de grupa sangvina la slabit?
Raspunsul este afirmativ, dar numai din cauza ca dietele pentru fiecare grupa sangvina in parte elimina anumite grupuri de alimente cum sunt painea si cerealele, produsele lactate, carnea sau pestele. Dr. D'Adamo nu specifia insa cat anume se pierde in greutate, acest lucru depinzand de cat de mult va restrictionati alimentatia.

Care sunt avantajele?
Unii sunt de parere ca aceasta dieta de slabit, care ar fi bazata mai mult pe science-fiction decat pe date stiintifice, nu are multe puncte pozitive. Totusi, ca orice dieta, ne face sa ne gandim la ce mancam si ne poate impulsiona sa facem unele schimbari. In afara de asta, dieta in fuctie de grupele de sange recomanda consumul de fructe proaspete, alimente naturale si inlatura tot ceea ce intra in categoria junk-food, bautura, ciocolata si cafeaua in exces.

Care sunt punctele contra dietei?
Sunt multe pareri impotriva. Din punct de vedere practic, este aproape imposibil pentru toti membrii unei familii sa tina aceasta dieta daca au grupe sangvine diferite. Aceasta dieta este un alt mod "fistichiu" de a-i face pe oameni sa reduca din calorii si cel mai ingrijorator lucru este ca, desi probabil chiar ajuta la slabit, in acelasi timp poate afecta sanatatea pe termen lung. Oricum, daca totusi doriti sa incercati, cel mai bine e sa urmati dieta o perioada scurta de timp (o saptamana sau mai putin) si sa o folositi ca un impuls pentru transformarea ei intr-un regim sanatos de slabit pe care sa il mentineti cat mai mult timp.