Masuri de siguranta pentru varstnici

batraniOdata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta, in viata de zi cu zi avem parte si de adevarate provocari pe strada, in parc, in trafic, insa si in propria locuinta. De aceea aceasta din urma trebuie amenajata, astfel incat sa ne simtim bine si in siguranta in ea. Sa fie utila, comoda si sa nu existe bariere, care sa ne ingreuneze viata.

Pentru acest lucru este bine sa ne gandim tostusi din timp la toate aceste aspecte si sa facem modificarile aferente nevoilor noastre. In primul rand trebuie sa inlaturam toate “barierele”, toate “obstacolele”, care ne stau in cale si care ne pot ingreuna viata, sa reamenejam anumite camere sau diferite obiecte, astfel incat sa fie foarte practice.

Este important sa scapam de scarile cu ajutorul carora ajungeam la rafturile superioare ale dulapurilor. Toate lucrurile trebuie asezate la indemana si la o inaltime potrivita noua, pentru a nu mai fi nevoiti sa ne cataram pe scara sau pe scaune si a ne pune astfel in pericol sanatatea. Scarile abrupte sau foarte multe ca numar pot fi inlocuite cu o rampa.

In cazul achizitionarii unei noi locuinte, foarte important este sa avem in apropiere (astfel incat sa nu necesitam vreun mijloc de transport) o farmacie, un cabinet medical si magazine cu alimente.

Trebuie evitate “capcanele” de care ne putem impiedica la tot pasul: mochetele, covoarele, covorasele sau cablurile. Putem evita ghemul de cabluri prin montarea mai multor prize in apropierea surselor de curent. Casa scarilor sau locurile unde exista o treapta ar trebui bine iluminate prin intermediul spoturilor de exemplu. In cazul in care pragurile usilor nu pot fi indepartate, putem sa le vopsim intr-o culoare mai tare, astfel incat sa fie remarcate ori de cate ori trecem peste ele.

In ceea ce priveste mobilierul, este bine sa alegem scaune si mese foarte stabile si care sa nu alunece indiferent pe ce suprafata sunt asezate. In cade de la baie trebuie asezat neaparat un covoras “antiderapant” pentru a evita accidentarile. Suplimentar putem monta in peretele din dreptul cazii manere pentru a ne sprijini atunci cand dorim sa ne ridicam.

Ideal este un pat mai inalt pentru persoanele in etate, la care se poate ajunge atat din partile laterale cat si din fata. in toate incaperile din caza ar trebui sa existe cate un telefon cu un display cu taste mari si luminate.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro