Ornamentarea locuintei cu plante

Aranjamente floralePentru a crea conditii optime de dezvoltare a plantelor, astfel incat ele sa va ofere, la randul lor, un decor relaxant si atragator, trebuie sa va asigurati, in primul rand, ca temperatura, lumina si umiditatea sunt cele potrivite. Astfel ca este bine sa va alegeti plantele in functie de posibilitatile concrete din locuinta. Pe de alta parte, pentru ca efectul estetic sa fie cel dorit, selectati plantele in functie de culoarea mobilei si a peretilor camerei: unei mobile de culoare inchisa i se potrivesc florile viu colorate, iar peretii mai deschisi la culoare pun in evidenta verdele inchis al plantelor.

 

Ghivecele cu flori asezate pe pervazul ingust al ferestrelor nu au un aspect placut, astfel ca este recomandat sa largiti pervazul, acoperindu-l cu un material impermeabil si prevazandu-l cu o margine. In acest spatiu plantele se aseaza asimetric, in loc vizibil plasandu-se cele mai ornamentale dintre ele. Suprafata verde poate fi marita cu plante pendante. Ferestrele care se deschid inspre interior nu ofera spatii potrivite pentru asezarea plantelor. In asemenea cazuri, intre cele doua aripi se pot plasa plante rezistente la frig, precum: Gyclamen, Primula obconica si Primula malacoides sau diferite soiuri de ferigi. Pervazurile exterioare ale ferestrelor, care se deschid inspre interior pot fi decorate cu ladite, in care se planteaza, de obicei, flori anuale. Ferestrele cu deschidere catre sud si sud vest trebuie umbrite, pentru a nu afecta plantele sensibile la caldura si lumina puternice.

 

Stativele cu flori confectionate din lemn, metal si nuiele pot deveni frumoase ornamente pentru locuinta dvs: nu trebuie sa fie prea decorate, colorate strident sau uriase.  Farfuriile de flori si plante, precum si ghivecele, asezate de obicei, pe masute, confectionate din material a  semanator cu mobila camerei sau in acelasi stil decorativ cu aceasta, constituie, pentru iubitorii de plante, un accesoriu necesar in aranjamentul camerei. Pe masuta de flori se pot aseza, chiar solitar, unele plante decorative mari, de ex.: brad de apartament (Araucaria excelsa), feriga (Nephrolepis), palmier cu habitusul mai mic (Phoenis roebelenii), Chamaedorea elegans si Sansevieria trifasciata.   

 

Daca este asigurat necesarul de lumina, plantele pot fi asezate chiar pe unele obiecte de mobilier. Cele mai potrivite acestui scop sunt plantele urcatoare sau cele pendante. Cele din urma au un aspect placut si indulcesc liniile rigide ale mobilierului (acolo unde este cazul). Udarea si intretinerea plantelor amplasate pe mobila necesita, insa, o atentie deosebita, deoarece pot conduce la deteriorarea acesteia. Astfel ca, pentru a va usura munca, alegeti plantele mai putin pretentioase, care necesita o udare moderata si nu solicita o ingrijire speciala: Cissus antarctica (vita de apartament), Columnea (indeosebi cea cu flori rosii), Scindapsus albus (alb pestrita), Nephrolepis exaltata, (feriga de camera), Chlorophytum (voalul miresei), iedera si unele Tradescantia (de ex. Zebrina).

 

Daca peretii dvs. netezi va creaza un sentiment de monotonie puteti sa-i dinamizati cu plante urcatoare, conduse pe grilaje confectionate din diferite materiale, in special din bambus despicat, tulpini de Arundo sau de Phyllostachys. Grilajele nu trebuie fixate puternic de perete, deoarece ingreuneaza intretinerea curateniei camerei. Pentru  incaperile uscate si calde este recomandat sa alegeti forma urcatoare de Monstera deliciosa sau Scindapsus albus si aureus, Philodendron scandens si Hoya carnosa.

 

Daca doriti sa organizati un colt viu in camera dvs. alegeti unghiurile bine iluminate ale incaperii, incercand sa ocupati un spatiu cat mai mic din suprafata utila. Colturile vii merg foarte bine cu pervazurile si grilajele pline cu plante. Acoperiti parchetul/podeaua cu un material impermeabil si imprejmuiti coltul cu o bordura corespunzatoare, aranjand apoi plantele in diferite moduri astfel incat aranjamentul sa nu para inghesuit si sa se potriveasca cu marimea camerei.

 

www.incasa.ro