Pavaje pentru curte si gradina

Amenajarea unei gradini nu ridica probleme la fel de mari ca cea a spatiilor interioare, dar este la fel de importanta. La fel ca si in cazul designului de interior, in amenajarea gradinii exista o serie de tendinte. Indiferent de stilul de amenajare adoptat, decorarea spatiului exterior se face pe baza unui proiect, realizat de preferinta de un specialist in design peisagistic.

Sunt cateva elemente de baza, care ar trebui sa se regaseasca in orice gradina: plantele, gazonul, pavajul, corpurile de iluminat si accesoriile decorative. Dintre toate acestea, o importanta deosebita ar trebui acordata pavajului. La fel ca si florile, materiale de pavaj adauga culoare si textura gradinii. Spre deosebire de plante, care cresc, infloresc, si se trec odata cu schimbarea anotimpurilor, suprafetele pavate contribuie in egala masura la aspectul gradinii pe tot parcursul anului.

Din planul de amenajare a gradinii, pavajul este cel mai scump, dar si elementul cel mai durabil, deci, selectarea materialului potrivit pentru pavarea curtii sau a gradinei este importanta. In plus, fața de cost, va trebui sa iei in considerare stilul dorit, calitatea, precum si modul de intretinere a materialului. Pe piata exista o gama larga de materiale de pavaj, astfel, nu ar trebui sa ai nici o problema in gasirea unuia care sa se potriveasca nevoilor tale. Cele mai folosite materiale pentru pavaje sunt: piatra naturala, granitul, marmura, caramida, gresia, pietrisul.

Piatra este una dintre cele mai nuantate si luxoase materiale de pavaj. Este, de asemenea, durabila si versatila, oferind o gama mare de culori, forme si marimi. De la dalele de piatra cu forme neregulate pana la cele geometrice, taiate cu precizie, se gasesc modele pentru fiecare stil peisagistic. Pietrisul este insa o optiune excelenta pentru cei care au un buget mic. Se monteaza usor, materialul se pune pe sol si se imprastie. Acest material este recomandat celor care doresc o amenajare in stil rustic. Obiectiile ridicate de obicei impotriva pietrisului este ca acesta poate deveni buruienos si instabil.

Granitul nu poate fi intercut la rezistența si durabilitate. Este un material de pavaj elegant, potrivit pentru spatiile formale in aer liber. Granitul ofera cea mai mare varietate de culori dintre toate tipurile de pavaje: de la gri inchis la gri albastru, cafeniu, maro, verde, portocaliu, roz si rosu. Indiferent din ce material doresti sa faci pavajul, inainte de achizitionare, verifica culoarea acestuia in conditii de umiditate. Un granit de culoare galbena poate capata nuante aurii si chiar portocalii pe timp de ploaie.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro