Piramida din ierburi aromatice

          Aduceti un pic de culoare si miros primavaratec in casa dumneavoastra printr-un aranjament simplu de plante aromate. Masa sau locul unde veti aseza acest minunat aranjament va deveni o oaza de verdeata si arome. Ierburile asezate in cascada vor semana cu un peisaj italian idilic.

            Plantele de care aveti nevoie le gasiti in orice bacanie sau piata de verdeturi, puteti chiar sa le cultivati si dumneavoastra fie in ghivece in bucatarie sau sera sau direct in gradina de zarzavaturi. Gasiti oriunde cateva legaturi de patrunjel verde, cateva frunze de salvie si un buchetel frumos si bogat de rozmarin. Primul etaj de frunze va fi facut din patrunjel, urmatorul din salvie, iar ultimul etaj va fi din rozmarin.

      

Ca baza pentru decorare puteti folosi doua sau trei castronele de diferite marimi astfel incat sa incapa unul in celalalt si sa mai ramana si putin spatiu pentru ierburi. Castronelele pot fi din ceramica sau plastic iar culorile trebuie sa contrasteze cu verdele ierburilor, asa ca alegeti vase albe, galbene, rosii sau albastre. In vase, daca acestea sunt mai mari puteti pune mai intai putina hartie mototolita si apoi adaugati spuma pentru flori, acest lucru este necesar pentru a nivela putin planul si pentru a oferi stabilitate pentru urmatorul castronel cu plante.

Ca liant pentru plante mai ales daca le cumparati cu radacina, puteti folosi pamant, daca aveti doar frunze atunci prindeti-le cu putina spuma pentru aranjamente florale profesionale. Exista si bureti speciali in care sa infigeti crengutele si frunzele, si astfel veti pastra proaspat aranjamentul, udand la cateva zile buretele sau spuma speciala sau pamantul, dupa caz. Este adevarat ca unele plante, precum  patrunjelul, atunci cand se usuca capata o culoare maronie, de aceea inlocuiti de cate ori este nevoie aceste plante cu unele proaspete. Ierburile vor fi asezate doar pe marginea castroanelor pentru ca mijlocul lor va fi ocupat de urmatorul castron. Asezati plantele in asa fel incat sa dea impresia unei cascade, dar nu asezati la aceasi lungime toate frunzele, asimetria va da un plus de naturalete aranjamentului.

            Puteti de asemenea usca plantele aromatice pentru a realiza o cascada de plante uscate. Daca alegeti aceasta varianta va sa mai adaugati si alte plante de genul marar, levantica si tarhon. Puteti alege ce plante aromatice doriti sau aveti prin bucatarie sau gradina. Dupa ce ati aranjat toate castronelele si plantele lasati totul la uscat cateva zile si apoi mai completati cu plante pentru a conferi bogatie ansamblului si uscati din nou pana totul va arata exact asa cum va doriti.

 

    

 

            Aceasta idee este foarte practica mai ales daca v-ati hotarat sa cultivati aceste plante pentru uzul in bucatarie. Ghivecele supraetajate sau in piramida ocupa mai  putin loc si efectul estetic este foarte interesant. Evident plantele vor avea radacini si va trebui sa le udati periodic. Cand vor fi suficient de bogate puteti rupe frunze pentru a condimenta sau aromatiza felurile de mancare preferate.

 www.incasa.ro

04 april 2007

Altheate