Planta Drosera capensis, pe cat de frumoasa pe atat de periculoasa

Parfumul dulce al florilor de Drosera capensis, precum si culoarea roz al acestora ne face sa credem ca aceasta planta poate fi potrivita pentru gradina noastra sau pentru decorarea spatiilor interioare. Insa, Drosera capensis nu este o planta obisnuita.

Originara din sudul Africii, Drosera capensis este o planta carnivora perena, prevazuta cu tulpini sub forma de tentacule acoperite cu secretii dulci lipicioase si mobile. Aceasta seva dulce atrage insectele, iar cand acestea sunt prinse pe un tentacul, frunza se ruleaza incet in jurul acesteia, aducand toate celelalte tentacule in contact cu insecta.

Seva dulce contine enzime digestive care ajuta la descompunerea rapida a prazii. Cu cat insecta va incerca mai mult sa se elibereze, cu atat tentaculele se vor strange mai tare in jurul ei. Drosera capensis nu este o planta pretentiosa, ea este destul de usor de ingrijit, iar acest lucru permite cultivarea ei in sere sau in ghivece.

Daca dorim sa ne bucuram de frumusetea ei in spatiile interioare atunci trebuie sa ne asiguram ca planta va avea parte de toate conditiile necesare dezvoltarii sale. In primul rand, vasul in care este plantata trebuie sa fie de plastic si sa aiba un diametru de 11-15 cm. Tava ghiveciului in care este pusa planta carnivora trebuie sa aiba mereu apa. Este indicat ca ghiveciul sa fie asezat pe un strat de pietricele pentru ca apa sa nu se infiltreze si sa dauneze radacinilor. Planta nu trebuie udata nici excesiv deoarece pot aparea infectii fungice. Udarea se face cu apa de ploaie sau cu apa distilata.

Substratul folosit pentru Drosera capensis poate fi format dintr-un amestec de turba, scoarta de copac si nisip. Drosera capensis se dezvolta foarte bine in lumina puternica, dar nu si in bataia directa a soarelui. Lumina potrivita ajuta la cresterea si la colorarea frumoasa a plantei. Zona cea mai potrivita este cea cu umbra partiala. Planta rezista si la temperaturi mici de pana la 4 grade dar si la temperaturi mai mari de pana la 36 grade Celsius. Cu toate acestea, temperatura la care planta se dezvolta cel mai bine trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 25 grade Celsius.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro