Plante de apartament rezistente la intuneric

In natura, plantele nu cresc in mod hazardant, la intamplare, dezvoltarea lor este determinata de cerintele acestora fata de factorii externi si de gradul lor de adaptare la conditiile mediului inconjurator. Daca in mediul lor natural plantele se descurca singure, cele in ghiveci depind de noi pentru a avea parte de toate conditiile necesare dezvoltarii.

Orice gradinar amator stie ca plantele au nevoie de doua lucruri pentru a supravietui: lumina soarelui si apa. Fiecare specie are nevoie de o anumita cantitate de apa si de un anumit numar de ore de expunere la lumina. Durata de viata a plantelor este legata de cantitatea de lumina receptionata.

Cum nu toti dispunem de spatii suficient luminate in mod natural, si cum pe timpul iernii zilele sunt mai scurte, plantele vor avea de suferit. Chiar daca casa ta ofera doar conditii de lumina scazuta (fie ferestrele sunt prea mici sau prea putine, fie vegetatia de afara sau cladirile inalte impiedica lumina naturala sa patrunda inauntru), exista unele plante de apartament care se pot dezvolta cu succes si in aceste conditii. Mai jos sunt prezentate cateva specii…care nu se tem de intuneric.

Una dintre cele mai rezistente plante, care are capacitatea de a se adapta la conditiile care sunt in detrimentul altor plante de interior, este Aglaonema. Denumita si “planta intunericului”, Aglaonema provine din Malaysia, din India tropicala si din Filipine, fiind o erbacee cu aspect de arbust mereu verde, fiind cultivata pentru frumusetea frunzelor sale. Cu toate ca aceasta planta se comporta foarte bine si la lumina puternica, si in lipsa acesteia, are totusi nevoie de caldura. Este indicat sa o amplasati intr-o camera incalzita, mai ales pe timp de iarna. Solul trebuie sa fie umed in timpul lunilor calde si mai uscat in sezonul rece.

O alta planta care poate tolera conditiile precare remarcabil de bine este Aspidistra, denumita si Planta de fier sau Pana cocosului. Se dezvolta foarte bine in locuri racoroase, umbrite, si este foarte sensibila la razele directe ale soarelui. Planta poate creste pana la 100 cm inaltime, este bogata in frunze de culoare verde inchis, lucioase, si are florile neparfumate, de culoare purpurie.

O planta usor de intretinut, dar si foarte frumoasa, cu frunze de culoare vrede inchis, lucioase, este Zamioculcas zamiifolia, cunoscuta si sub denumirea de planta ZZ. Este o planta perena, originara din Zanzibar si Tanzania, care este utilizata si in Europa ca planta decorativa de interior, datorita aspectului sau deosebit. Planta nu are nevoie de udari dese, ea are capacitatea de a stoca apa in tubercul, astfel, frunzele groase si carnoase isi pot pastra aspectul perioade lungi de timp. Prea multa apa va duce la ingalbenirea frunzelor si la putrezirea tuberculilor.

Sansevieria trifasciata, cunoscuta la noi sub denumirea "Limba soacrei", este una dintre cele mai clasice plante de apartament. Originara din Africa, planta poate creste pana la 60 de centimetri, are frunzele de culoare verde-inchis, cu dungi si desene galbui. Sansevieria trifasciata suporta foarte bine umiditatea obisnuita din camera, poate fi tinuta atat in lumina soarelui, cat si intr-un spatiu umbros.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro