Proiecte de iluminat

lampi moderneProiectele de iluminat usoare si revigorante pot tranforma cu adevarat un spatiu interior. Prin schimbarea lampilor, prin inlocuirea vechilor abajururi sau prin folosirea unor accesorii moderne puteti crea un aspect dramatic si puteti adauga un plus de interes in orice camera.

Instalatiile electrice de baza se monteaza atunci cand locuinta se afla in constructie, insa exista si alte proiecte de iluminat- unele mai usor de realizat, altele mai complicate - pe care le puteti executa singuri.

Innoiti abajururile lampilor
Un abajur nou poate anima o veche si plictisitoare lampa. Atunci cand pliurile devin strambe, cand materialul este ingalbenit sau ars de la sursa de lumina e timpul sa scapati de vechiul abajur si sa-l inlocuiti cu unul nou. Este recomandat sa mergeti la magazin cu vechea lampa, astfel incat sa gasiti masura si forma potrivita cu scheletul ramas si sa vedeti felul in care noua nuanta va arata pe lampa. Pentru o noua infatisare mergeti pe culori si forme inedite sau pe garnituri metalice. Mergeti pe acelasi stil decorativ folosit in incapere, coordonand materialul si forma lampii cu restul elementelor. Pentru un aspect deosebit puteti adauga franjuri, margele, panglici etc.

Instalati un dispozitiv de reglare a luminii
Reglarea intensitatii luminii intr-o camera este un proces simplu, in cazul in care  fiecare obiect de iluminat are atasat un comutator. Lumina poate fi astfel controlata din perete sau de pe sursa. In cazul in care n-ati prevazut acest aspect la achizitionarea obiectelor de iluminat, este recomandat sa instalati astfel de dispozitive, in vederea reglarii luminii in functie de nevoi si de atmosfera pe care doriti sa o creati in incapere.

Directionati lumina
Felul in care este iluminat un spatiu influenteaza in mod fundamental atmosfera, punand in valoare anumite piese sau mascand diverse colturi ale camerei. In cazul in care amplasati un obiect de iluminat pe podea, in spatele unei plante, al unei piese de mobilier sau al unui fotoliu, lumina furnizata in camera va fi una indirecta, iar efectul va fi impresionant.

Amplasati obiecte de iluminat pe rafturile de carti
Cel mai adesea, biblioteca este un loc intunecat si neexpluatat din punct de vedere estetic. Scapati de aceasta imagine instaland corpuri de iluminat in conformitate cu rafturile existente: spoturi, benzi de lumini, o mica lampa etc.

Photo: 1, 2

Corina Dovinca
InCasa.ro