Dispozitivele pentru stingerea incendiilor

dispozitive incendiuDispozitivele pentru stingerea incendiilor - apa salveaza vieti

Cine se gandeste sa-si cumpere un dispozitiv de alarma si de stingere a focului in caz de incendiu trebuie sa puna in balanta utilitatea si importanta acestuia si costurile.

Perioada sarbatorilor, a beculetelor si a lumanarilor
Aceasta perioada minunata a anului se poate transforma, din cauza unui incendiu, intr-o catastrofa. Acest lucru se intampla cel mai frecvent in spatiile private, in locuinte. Conform statisticilor, in Europa mor anual 3000 de oameni din cauza focului. 60.000 de oameni sunt grav raniti din cauza flacarilor si a fumului. 200.000 de incendii provoaca la noi an de an pierderi de miliarde.

Pentru a impiedica aceste dezastre exista de mult timp solutii, care se folosesc in special in cladirile publice, in cele industriale sau comerciale. Totusi, de ce sa nu instalam si in propria locuinta tehnici moderne de stingere si prevenire a incendiilor? Acolo unde s-ar instala aceasta apartura, numarul incendiilor s-ar restrange cu 85%. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca dispozitivele cu apa impreuna cu alarmele impotriva fumului au salvat vietile oamenilor in 98% dintre cazuri.

Cum functioneaza un astfel de dispozitiv?
Majoritatea stropitorilor se instaleaza impreuna cu o retea de conducte, care este in stransa legatura cu acoperisul sau tavanul locuintei. Acestia sunt umpluti in permanenta cu apa si stau sub presiune. In caz de incendiu se deschid stropitorii, ai caror temperatura depaseste o anumita valoare. Toti ceilalti raman inchisi. Exista multe argumente pentru achizitionarea acestor dispozitive, dar cu toate acestea foarte putine persoane o fac atunci cand este vorba de propria locuinta.

Costurile nu trebuie sa fie subestimate
Tehnologia si montarea instalatiei si a dispozitivelor este destul de costisitoare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu sunt achizitionate de multe persoane. Atunci se pune intrebarea: "Pentru cine sunt destinate aceste dispozitive?" Pentru imobile foarte valoroase si pentru acelea la care pompierii, in caz de incendiu, nu pot ajunge la timp.

Cu toate acestea, costurile acestei tehnologii nu ar trebui sa sperie pe nimeni, avand in vedere ca in joc sunt puse vieti omenesti. Intr-adevar, este vorba de bugetul fiecaruia, dar si de mentalitate.

InCasa.ro