Semanatul in rasadnita

 

Semanatul in rasadnita se poate face in randuri sau printr-o imprastiere cat mai uniforma. Peste seminte se va presara un strat de mranita gros de 1-2 cm. Dupa ce se batatoreste usor pamantul, se uda cu o stropitoare cu sita fina, cu apa calduta.

Rasadurile se mai pot planta si in ladite, in ghivece sau in paharele din plastic, daca nu dispuneti de tocuri de lemn. Pe fundul laditelor se fac da cateva gaurele prin care se va scurge excesul de apa. Inainte de a se pune amestecul de pamant, se va aseza un strat de nisip de 1 cm grosime. Semanatul se va face in randuri, la 4-5 cm distanta. Laditele trebuiesc tinute intr-o incapere incalzita, iar dupa rasarire se va aseza langa geam, la lumina. Cand rasadurile au atins perioada optima, se planteaza in gradina.

Rasadirea in ghivece se aplica la legume care suporta mai greu transplantarea in gradina (ex. castraveti, dovlecei), astfel incat acestea sa fie plantate in gradina cu pamantul din ghivece, fara a fi afectate radacinile acestora.

Se folosesc ghivece mici de pamant ars cu diametrul de 6-8 cm sau paharele de plastic gaurite in partea de jos. Ghivecele se vor umple cu pamant pana la jumatate, apoi se vor semana cate 2 seminte la ghiveci prin apasare cu degetul, dupa care se vor uda cu apa calduta si se vor tine la lumina si caldura.