Subtilitati cromatice

Subtilitati cromaticeOranj, violet, verde... iata culorile anului! Indraznete si indiscrete, nuantele puternice ale acestora sunt imblanzite de griuri sau de culori in tonuri deschise. Tinand cont de faptul ca o culoare nu poate fi apreciata decat prin raportarea ei la alta culoare, este important sa cunoasteti care sunt cele mai potrivite combinatii si cum puteti obtine efecte deosebite prin utilizarea contrastelor.

 

Oranjul, cea mai calda culoare din intreg spectrul, se poarta in orice combinatie si se preteaza oricarui tip de spatiu. Foarte folosit in designul interior, datorita versalitatii sale, oranjul este benefic, optimist, energizant si expresiv. Oranjul auriu poate fi utilizat pe suprafete mari, insa trebuie combinat cu o culoare rece, care sa-i puna in valoare caldura. Pe un perete oranj, de exemplu, este indicat sa utilizati obiecte decorative din sticla sau vase ornamentale in tonuri reci de albastru sau de verde. Nu exagerati cu oranjul electric, pe care este indicat sa-l folositi in accente si sa-l evidentiati prin suprapunerea pe un fond inchis (de ex. o vaza oranj electric va atrage atentia daca este asezata pe o mobila inchisa la culoare). Caramiziul creeaza un sentiment puternic de stabilitate si de familiaritate si ofera o nota eleganta locuintei. Este indicat sa-l folositi pentru vopsirea peretilor sau pentru pardoseala, in combinatie cu un tavan si cu o mobila de culoare deschisa.

 

Violetul, culoarea regilor, sugereaza bogatia si este folosit atat pentru a crea un decor feminin, cald (in varianta lila, in combinatie cu rosu), cat si pentru un design rece, distins (indigo). Atentie insa: prea mult violet poate induce o stare de melancolie, iar incaperea risca sa se trasforme intr-un mediu depresiv. Pentru a evita acest lucru, folositi violetul numai pentru a puncta anumite zone ale camerei.

 

Verdele se potriveste oricarui spatiu, oferind o senzatie de relaxare si inducand o stare benefica. Pe suprafete ample, verdele cald da o nota de liniste si confort incaperii. Nuantelor de verde rece este recomandat sa li se asocieze o culoare calda intensa, pentru a evita impresia de sala de operatie.

 

Se spune ca nu exista culori urate, ci raporturi gresite. Folosite in cantitati potrivite, oricare doua sau trei culori pot functiona armonios. Atentie, deci, la maniera in care suprapuneti tonurile in contrast. Puteti crea, de ex., o camera atragatoare, folosind verdele in combinatie cu diferite nuante de brun sau puteti da stralucire incaperii prin folosirea verdelui in combinatie cu rosul.

 

Pentru accente folositi obiecte decorative violet (in primul caz) sau accesorii aurii (in cel de-al doilea caz).

www.incasa.ro