10 sfaturi privind zugravitul (I)

zugraveliInainte de a incepe sa zugraviti peretii locuintei dvs este bine sa stiti cateva lucruri care va vor ajuta in demersul dvs.:

1. Alegerea culorii reprezinta cea mai dificila parte. Cel mai important este sa gasiti acea culoare care sa creeze o stare de spirit pozitiva si sa va faca sa va simtiti fericiti. Daca nu aveti nicio idee despre culoarea care va acoperi peretii incaperii dvs incercati sa alegeti una dintr-o opera de arta deja existenta in decor sau din covorul pe care il aveti in camera respectiva.

Faceti rost de cateva mostre de culoare si vedeti cum ar arata in camera dvs. Tineti-le in apropierea mobilierului, a podelei, a pieselor decorative, a dulapurilor si a tuturor elementelor existente. Incercati sa restrangeti paleta de culori la 3 sau 4 variante. Luati un esantion din vopselele alese si colorati cate un patrat mare pe perete. Observati felul in care isi schimba culoarea nuanta sub influenta luminii naturale care variaza pe parcursul zilei.

2. Folositi mai mult de o culoare. Daca aveti o balustrada sau un lambriu si doriti sa vopsiti in culori diferite partea de sus si partea de jos ale acestora, cel mai bine este sa folositi o nuanta mai inchisa in partea inferioara si una mai deschisa in cea superioara. Culoarea deschisa va domina vizual, iar cea inchisa va crea un efect de "impamantare". Pentru tavan puteti folosi o nuanta mai inchisa pentru a obtine un interior mai primitor si una mai deschisa pentru crearea unui sentiment de spatiu aerisit.

3. Efectele. Nu va temeti sa ganditi in afara regulilor si incercati sa obtineti cateva efecte de culoare. Exista o multime de lucruri pe care le puteti realiza aplicand cateva tehnici, precum: imprimarea cu sabloane, dragging (producerea de linii verticale subtiri pe perete), tufuirea (crearea unui efect moale, de suprafata patata), modularea sau vibrarea, monotipia, patinarea sau invechirea etc. Puteti folosi o singura culoare sau mai multe. De exemplu: vopsiti un perete intr-o anumita culoare, astfel incat acesta sa fie neted, dupa care, cu ajutorul unui material (damasc, dantela, mohair, panza etc.) inmuiat intr-o vopsea de alta culoare (de preferat una mai stralucitoare) aplicati pe peretele vopsit un anumit model sau pur si simplu punctati.

4. Alegeti un finisaj.
- neted - un finisaj mat, perfect pentru a acoperi peretii deteriorati, deoarece nu reflecta lumina. Utilizati finisajele netede oriunde doriti sa acoperi imperfectiunile;
- saten sau coaja de ou - popular pentru pereti, deoarece are o stralucire discreta si este destul de usor de curatat;
- semi-lucios sau lucios - ambele sunt destul de stralucitoare, fapt pentru sunt populare pentru ornamente. Sunt, de asemenea, usor de curatat.

5. Determinarea cantitatii de vopsea nesesara. Adunati latimea tuturor peretilor din camera si inmultiti numarul obtinut cu inaltimea unui perete (de la podea si pana in tavan). Din acest total scadeti suprafata usilor, ferestrelor, arcadelor etc. Rezultatul reprezinta suprafata pe care urmeaza sa o vopsiti. O regula generala spune ca o suprafata plana necesita, de regula, aproximativ 3 litri de vopsea pentru fiecare 12 metri patrati. In functie de aceasta regula si de suprafata peretilor dvs. puteti determina cantitatea de vopsea de care veti avea nevoie - tineti, insa, cont si de faptul ca puteti aplica mai multe  straturi de vopsea.

(Va urma!)

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro