Tendinte in industria covoarelor

Dincolo de culorile neutre
Cand modul in care am amenajat interiorul ne obliga sa alegem un covor intr-o nuanta de bej, putem spune ca suntem oarecum in incurcatura. Covorul poate si ar trebui sa fie o patat de culoare, iar bejul nu se incadreaza intocmai in fruntea culorilor puternice, cu personalitate. Pentru aceasta situatie, designerii au gasit o solulutie: covorul nu va mai fi tern, ci va deveni punctul central al incaperii, prin textura folosita si modelele aplicate pe tesatura.

Asta nu inseamna ca nu mai sunt la moda sau ca nu mai trebuie sa cumparati covoare bej. Spre deosebire insa de covoarele de acest tip din anii 1990, versiunile care sunt acum pe piata au doua elemente in plus: textura si modele interesante. Variatiile in greutate si efectele sculpturale date de tipul de fibre folosite dau un aspect plin de personalitate.

Moda covoarelor in tonuri neutre favorizeaza introducerea acestor noi elemente de design - mai multa textura deosebita, realizatea unor modele, si chiar adaugarea unor pete de culoare.

Pe fondul neutru, zonele pline de culoare creaza o suprafata interesanta. Acum se poarta culorile puternice alaturate fundalurilorbej, galben-pai si crem, precum si pe noile tonuri considerate neutre, anume nuantele pale de verde, galben si tonuri de albastru.

Culoare si textura
O mare schimbare care a aparut la noile produse este stratificarea culorilor si realizarea de texturi fine. Folosirea combinatiei textura - culoare va fi mereu pe gustul oamenilor pentru ca la aceste covoare se observa mai greu urmele de praf; un alt avantaj, poate cel care ar rebui sa atarne cel mai greu in balanta atunci cand va hotarati sa cumparati un covor, este ca textura si culoarea ii dau un aspect plin de stil si ''la moda''.

Modelele aplicate si cele tesute - de exemplu, modele de frunze, flori, arbori, etc. - creaza forme organice care se pot relationa foarte bine cu modelele regasite pe mobilier. Culorile puternice care se regasesc in gama folosita in aceasta industrie se regasesc acum amestecate, in tipuri de tesaturi din ce in ce mai sofisticate.

Aceste tipuri de covoare schimba incet-incet perceptia publicului asupra ceea ce inseamna un covor si rolul pe care il poate juca el in amenajarea unui apartament. Tesatura insasi poate deveni centrul atentiei, in orice tip de interior, si nu trebuie neaparat sa joace rolul unui fundal pe care sa se contureze mobilierul.

Realizarea unui covor
Tehnicile noi de tesut au adus pe piata modele noi, cu fire intoarse, lungi, scurte sau prinse in bucle, etc. Exemple in acest sens se pot gasi pretutindeni in covoare, pleduri, modele arcuite, cu tesaturi largi, etc.

Exploatarea la maxim a acestor tehnici poate duce la rezultate extraordinare pentru aspectul interior, mai ales daca sunt armonizate cu celelalte elemente florale, dungate si de alt tip care se regasesc pe mobilier sau lemnarie. Texturii si modelul covorului sunt atribute care cresc valoarea si calitatea covorului si care pot crea contraste interesante cu alte elemente precum mobila si peretii.

La fel ca si in cazul zugravirii peretilor, covorul poate fi unul din cele mai simple moduri de a personaliza un interior.