Toile de Jouy - o strafulgerare a culturii franceze

Toile de Jouy"Toile de Jouy", denumire apreviata uneori pur si simplu "toile", este un tip de imprimeu decorativ constand dintr-un fond de obicei alb sau aproape alb, pe care este desenat un model care se repeta, reprezentand o scena destul de complexa, in general, pe o tema pastorala, cum ar fi, de exemplu, un cuplu aflat la picnic pe malul unui lac. Toile reprezinta de multe ori si aranjamente de flori. Modelele s-au inmultit si diversificat, insa, de-a lungul timpului. Daca imprimeurile toile va trezesc amintiri legate de scene bucolice cu vaci, cocosi si Maria Antoaneta la L'Hameau, ar trebui sa analizati putin mai mult realitatea. Cum altfel ati putea ca, in schimbul unui pret scazut, sa va bucurati de teme abundente, precum: vampirii, monumente din Paris, Robinson.

Crusoe sau Don Quijote?
In limba franceza, "toile" inseamna canava (panza) sau olanda, insa cuvantul este aproape sinonim cu materialul obtinut pentru prima oara in satul Jouy, situat la sud-vest de Paris, in apropiere de Versailles. In anul 1760, Christopher-Philippe Oberkampf a infiintat in acest sat o fabrica de bumbac. Fiind un artist si un anteprenor pasionat, el a profitat de cresterea rapida a interesului clasei de mijloc pentru amenajarile interioare. Si pentru ca matasurile fine aveau costuri prohibitive pentru populatia cu un nivel de trai mediu, prezenta unei alternative mai ieftine era absolut necesara. Oberkampf s-a inspirat la inceput din imprimeurile de pe bumbacul importat din India, in cele din urma inventand o tesatura pur frantuzeasca.

Imprimeurile lui Oberkampf au fost intotdeuna facute pe bumbac natural, cu o singura culoare: rosu, albastru, violet sau verde. Toate imprimeurile originale Jouy purtau pe margine inscrisul "bon-tein", insemnand "vopsit rapid". Modelele erau pictate manual, detaliile complicate transformandu-le in adevarate opere de arta, valabile insa, la preturi acceptabile. Subiectele alese reflectau interesele consumatorilor francezi: dragostea, literatura, calatoriile, regalitatea, muzica, mitologia si scenele pastorale. Intr-un articol din anul 1995, aparut in Antiques Magazine, James Bensasson-Janniere descria un exemplu unic, la momentul respectiv, de utilizare a unui imprimeu toile - pe un pat si pe lenjeria sa originala, descoperite in Pirineii de vest ai Frantei. Fabricate acum 150 de ani, tapiseriile si cuverturile erau in totalitate din panza imprimata toile, reprezentand o amestecatura de modele. Potrivit spuselor lui Bensasson-Janniere, care s-a documentat si a facut cercetari in legatura cu modelele descoperite, acest set a fost facut, cel mai probabil, cu ocazia unei nunti. Dintre cele 27 de modele diferite, majoritatea reprezentau teme precum: dragostea si casatoria: Psyche si Cupidon, Pallas si Venus si, cea mai utilizata dintre toate: La noce de campagne (o nunta rurala).

Modele certificate toile (copii fidele ale modelor istorice) pot fi cumparate inca. De exemplu "Monumentele din Paris", imprimeu original, produs de catre fabrica lui Oberkampf in anul 1818 poate fi achizitionat de la compania engleza Marvic. Acest model ilustreaza faimoasele monumente ale Parisului si cei patru regi francezi care le-au comandat. Casa New York-eza Brunschwig & Fils cauta in arhivele proprii panze toile pe care sa le adauge la colectie.

Un model a fost adaugat dupa ce firma a primit o comanda speciala de la Muzeul Taft din Ohio. Muzeul a sperat sa obtina un duplicat al unuia dintre modelele certificate: Les sphinx medallions. Creat la inceputul secolului al XIX-lea, de catre Jean-Baptiste Huet, unul dintre cei mai cunoscuti artisti din Jouy, aceast model de toile foloseste motive pe care le putem asocia cu Napoleon si cu stilul imperial: lire, coroane de aur, sfincsi, litere grecesti. Fiind unic, Brunschwig l-a adaugat liniei sale de panze. Doua dintre imprimeurile toile actuale ale fabricii  Brunschwig & Fils' - "Bird and Thistle" si "Bromley Hall" - sunt modele certificate de la Winterthur.

Nu toate imprimeurile toile sunt produse in Franta. Anglia produce si ea multe toile, dar si Irlanda si Germania. Si nici chiar in Franta nu toate imprimeurile toile provin din Jouy, desi fabrica a fost cea mai cunoscuta in lume. Mai exista doua, una la Nantes si una la Rouen.

Desi au fost produse in mod continuu, incepand din anii '70, toile au cunoscut cea mai mare popularitate in anul 2000, fiind folosite cu succes atat in designul interior (tapiterii, tapet, draperii, fete de perna, lenjerii de pat etc) cat si in cel vestimentar (tricouri).

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro