Va plac materiale avand culoarea ceaiului?

Daca va plac materialele in nuantele ceaiului, adica galben maroniu sau dupa caz galben roscat sau chiar maro inchis, nimic mai simplu. Daca nu aveti ocazia sa gasiti materiale deja vopsite in aceasta nuanta atunci nu disperati, exista posibilitatea de a reusi singuri sa dati aceasta tenta materialelor textile. Va spunem noi cum, doar urmati cu atentie sfaturile noastre si veti obtine rapid si usor nuanta dorita.

Mai intai de toate trebuie sa prespalati materialul textil pe care doriti sa-l colorati. Acesta poate fi deja confectionat in diferite piese de lenjerie de pat sau material brut care urmeaza a fi transformat in ce doriti dumneavoastra. Sunt de preferat materialele in nuante uni pentru ca vor prinde mai bine nuanta imprimata de infuzia de ceai. Este mai bine sa testati pe un colt sau pe o bucata mai mica de material. Introduceti mostra in ceai si cronometrati timpul necesar pana la atingerea culorii preferate, evident verificand permament materialul.  Cum spuneam mai inainte de orice testati infuzia de ceai pe o bucata de material, pentru ca unele materiale deja colorate nu permit o noua colorare sau efectul nu va fi cel scontat. Daca aveti doar un obiect nu prea mare il puteti introduce intr-un lighenas mic sau un castron maricel de supa. Adaugati mai intai apa fierbinte la fel cum procedati cand preparati un ceai pentru dumneavoastra. Daca aveti mai multe lucruri de colorat atunci poate ar fi bine sa va ganditi la masina de spalat rufe, alegand evident un program cu apa foarte calda.

Adaugati apoi 3-5 pliculete de ceai, de care doriti, in functie de nuanta pe care doriti s-o aveti, iar daca folositi masina de spalat atunci folositi mai multe in jur de 5-10 pliculete de ceai. Asteptati bineinteles cateva minute pentru a se realiza infuzia.

Introduceti bine materialul textil in aceasta infuzie de ceai avand grija ca lichidul sa acopere in totalitate materialul si sa le amestecati putin pentru ca toate partile sa fie imbibate cu infuzie, uniform.

Apoi din 10 in 10 minute verificati stadiul de colorare al materialului. Cu cat doriti o nuanta mai deschisa cu atat timpul necesar este mai scurt adica in jur de 20 minute. In schimb daca doriti o nuanta mai inchisa si mai intensa, timpul necesar de inmuiere este de aproximativ 4 ore sau cel mai bine lasati materialul peste noapte in infuzie. Nu uitati materialul in apa respectiva prea mult timp pentru ca s-ar putea sa obtineti o culoare prea inchisa pentru gustul dumneavoastra.

Cand ati ajuns la nuanta doriti, scurgeti bine materialul de infuzie, reumpleti recipientul si clatiti foarte bine, de cateva ori chiar. Daca ati folosit masina de spalat atunci spalati materialele alegand un ciclu de spalat intreg folosind in acelasi timp si foarte putin sapun sau inalbitor.

 Agatati materialele astfel colorate pentru a se usca in aer liber sau puteti folosi uscatorul masinii de spalat la o setare mai mica. Dupa uscare calcati materialele si folositi-le pentru a confectiona draperii, perne sau alte obiecte.

Pentru ca exista atatea feluri de ceaiuri evident puteti obtine o multime de nuante subtile. Tot pentru colorarea rapida a materialelor puteti folosi si infuziile de frunze de nuc care va vor innegri rapid si multumitor orice lucru doriti. Banuiesc ca stiati ca in acelasi fel puteti sa va deschideti sau inchideti nuanta naturala a parului dumneavoastra.

 www.incasa.ro

16 mart 2007

Altheate