Tratamente naturale pentru sanatatea plantelor

Tratamentele naturiste sunt binecunoscute pentru efectele lor benefice in tratarea si prevenirea unor afectiuni. Lumea plantelor s-a dovedit a fi o veritabila industrie farmaceutica, putine fiind bolile care nu isi pot gasi astfel un remediu.

 

Ceaiurile, infuziile, decocturile sau cataplasmele sunt preparate obtinute din anumite plante, avand rolul de a ajuta organismul sa lupte impotriva bolii. Nu doar omul se poate folosi de aceste preparate, ci si animalele sau chiar plantele insele!

 

Gradinamea.ro va prezinta mai jos cateva solutii naturale pentru lupta impotriva unor daunatori ai plantelor

 

Ca mijloc de prevenire a bolilor provocate de ciuperci, se poate stropi planta cu un decoct de coada calului (Equisetum arvense)

 

Coada calului contine un procent insemnat de acid silicic, o substanta care creeaza un obstacol impotriva infectiilor cu spori. Decoctul se obtine usor, lasand la inmuiat 1 kilogram de tulpini verzi tocate in 10 litri de apa, pana a doua zi. Se fierbe apoi amestecul timp de jumatate de ora, se lasa sa se raceasca si se strecoara prin tifon, storcand si tulpinile fierte. Se obtine o solutie de culoare verde-inchis care se pulverizeaza pe frunzele plantelor si pe solul din ghiveci. Tratamentul se poate aplica preventiv de doua ori pe luna, rezultatul vizibil fiind o intarire a frunzelor care se observa la pipait.

 

Pentru tratarea semintelor inainte de semanat, acestea se scufunda in extract de usturoi

 

Substantele active din usturoi au rolul de a preveni infectiile cu ciuperci. Tratamentul semintelor cu extract de usturoi le asigura viabilitatea iar in primele stadii de dezvoltare, plantula tanara va fi protejata de infectii.  Extractul se obtine din 100g usturoi zdrobit la un litru de apa.

 

Un fortifiant si ingrasamant complex: extractul de humus de padure

 

Preparatul este deopotriva ingrasamant cat si un fortifiant pentru plante. Se foloseste de foarte mult timp si in Romania. Se recolteaza pamant din paduri de stejar sau gorun, pamant bine maruntit. Pamantul se cerne si peste humusul fin se adauga apa. Extractul obtinut se foloseste pentru stropirea plantelor, o data pe luna.

 

Extract din frunze de tomate, impotriva fluturelui alb al verzei

 

O mana de frunze zdrobite se lasa 2 ore intr-un litru de apa. Preparatul obtinut se foloseste la stropirea verzei impotriva fluturelui alb (Pieris brassicae).

 

Extractul de urzica indeparteaza acarienii

 

Se amesteca 1 kg de urzici verzi tocate si 10 litri de apa. Amestecul se lasa 12 ore dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se mai numeste "zeama care musca". Plantele stropite cu aceasta solutie sunt protejate impotriva acarienilor si a paduchilor de frunze.

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)
Fluturele alb al verzei

 

Solul din padurile de stejar este bogat in nutrienti

Sol din padure de stejar