Un climat perfect in toata casa

Putem vorbi despre un climat placut intr-o incapere, atunci cand umiditatea relativa se incadreaza intre 40 si 60%. Pentru a ne asigura ca umiditatea aerului nu este mai mare, se pot face masuratori cu hidrometrul. Cu cat aerul dintr-o incapere este mai cald, cu atat mai multi vapori poate sa absoarba(si invers), influentand indicele de confort termic(1) al celor care locuiesc in aceasta incapere.

 Hidrometro

In functie de temperatura aerului, pe m3 sunt pana la:

 

  1,4 g        la          -15°C

  4,8 g        la              0°C

12,8 g        la          +15°C

17,3 g        la          +20°C

23,1 g        la          +25°C

 

Intr-o casa in care locuiesc patru persoane, se produc zilnic sub forma de vapori din gatit, spalat, dus si prin respiratia si transpiratia persoanelor pana la 12 litri de apa. Surplusul de umezeala poate fi indepartat printr-o aerisire corespunzatoare. Aerul rece, uscat, care patrunde prin aerisire poate absorbi din vapori si astfel se poate ajunge la o umiditate optima in incapere.

 

Medicii recomanda ca cel putin la doua ore, aerul dintr-o incapere sa fie schimbat. In aerul folosit din incapere, neaerisit, se aduna mirosuri, o concentratie mare de dioxid de carbon, chimicale de la solutiile de curatat si astfel, lipsa oxigenului suficient, poate duce la scaderea concentrarii si a eficientei persoanelor, poate genera dureri de cap si alergii celor care locuiesc in incapere. Ca urmare a umiditatii ridicate, substantele nocive au un efect agresiv care pot dauna si peretiilor, deteriorand tencuiala si aparand mucegaiul.

 

BonsaiIntr-o incapere  de 20 m2 si inaltime normala, se evacueaza, la o singura aerisire, intre un sferti si jumatate de litru de apa. Temperatura optima din camera de zi trebuie sa se afle undeva intre 19 si 22°C, in dormitor intre 16-18°C, in baie intre 22-24°C iar in beci, trebuie sa depaseasca 6°C. Daca nu folositi una dintre camere, in timpul zilei sau noaptea, e bine sa reduceti temperatura la 4-5°C.

 

Pentru a imbunatatii climatul dintr-o locuinta, se poate apela si la plantele de interior. Acestea nu doar arata bine ci si filtreaza aerul asorbind dioxid de carbon si eliminand oxigen.

 

(1) Indicele de confort termic = este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta - cea resimtita de corpul uman.

www.incasa.ro