(P) Trenduri de consum energetic si economisire in Romania. Specialistul energetic vine cu solutii

Consumul de energie electrica se afla in continua crestere in 2016. Care sunt factorii principali care genereaza majorarea consumului de energie?

Desi o buna parte din cladirile de locuinte au fost reabilitate, modul de furnizare a caldurii acolo unde incalzirea se face in mod centralizat, nu tine cont de noile performante energetice ale anvelopantei. Sunt situatii in care oamenii ventileaza excesiv apartamentele acolo unde radiatoarele nu au reglaje functionale, mentinandu-se astfel consumuri ridicate.

In plus, reabilitarile au introdus ferestrele in sistem termopan ce au un grad de etansare ridicat, dar fara a prevedea si o grila de ventilare care sa asigure un minim de aport de aer proaspat, pe care vechile tamplarii il asigurau in mod natural. Astfel locatarii simt nevoia sa faca ventilatie naturala in mod manual mai des (sa aeriseasca deschizand ferestrele), pierzandu-se astfel in mod rapid mare parte din energia economisita. In continuare, retelele de distribuitie a agentului termic in cea mai mare parte, nu au fost inlocuite, deci pierderile se mentin la nivelele precedente.

Multe apartamente in care nu se locuieste sunt debransate de la caldura de catre proprietari, ducand astfel la un necesar de caldura mai mare al apartamentelor direct invecinate.

La momentul de fata, una dintre preocuparile oamenilor este optimizarea consumului de energie. Ce recomandari aveti pentru consumatorii romani de energie?

Optimizarea consumului de energie trebuie facut printr-o imbinare adecvata a tuturor elementelor ce pot crea in tandem o astfel optimizare. In calitate de proiectanti, ne confruntam cu situatii in care beneficiarii prefera sa nu respecte proiectele de arhitectura sau de instalatii ale locuintelor noi proiectate.

O sugestie de pe internet sau un sfat de la un construtor sau de la un furnizor, sunt suficiente sa duca la un dezechilibrul al sistemelor proiectate. Exemplu: prefera sa investeasca in centrale termice pe gaz supra-dimensionate fata de nevoile reale ale locuintei, fapt ce va duce negresit la un consum mai ridicat. Acest lucru se intampla deoarece regimul de functionare al respectivei centrale nu va fi in parametrii optimi si randamentul de functionare al acesteia va fi mult mai slab in conditiile de functionare reala.

Multi exceleaza in a investi in grosimea termoizolatiei pentru pereti, neglijand grosimea termoizolatiei din partea superioara a anvelopantei (terasa sau acoperis), parte prin care sunt cele mai mari pierderi de caldura pe unitatea de suprafata (aerul cald se va duce in sus). La acoperisuri un minim de 22-25cm de grosime a termoizolatiei este necesar (in realitate clientii pun doar 10-15 cm).

Sistemele de tamplarie nu sunt prevazute cu grile de ventilare, iar in lipsa unei termoizolatii (mai scumpe) de tip vata bazaltica, anvelopanta practic nu mai „respira”. Ca atare se deschid ferestrele in mod excesiv, asa cum am amintit mai sus, pierziandu-se mare parte din economiile efectuate.

Care sunt cele mai noi tendinte in dezvoltarea sectorului energetic?

Daca intrebarea se refera la industria contructiilor, atunci in mod clar, tendintele sunt acelea de a se face uz din ce in ce mai mult de sisteme de instalatii ce functioneaza pe baza de energii alternative celor traditionale. Ma refer la pompe de caldura, panouri solare, panouri fotovoltaice, conbustibili alternativi. Problema majora este ca fara subventii de la stat, o parte din aceste sisteme, nu se prea pot amortiza pe durata lor de viata avand in vedere preturile extrem de ridicate.

Cum pot afla cetatenii romani consumul energetic estimativ al locuintelor personale?

Foarte simplu, prin realizarea unui certificat energetic.

Ce presupune o casa eficienta energetic?

O casa eficienta energetic este o casa care se inscrie in clasa A de consum energetic.

Care sunt directiile de dezvoltare in energie si imobiliare?

O data cu popularizarea internetului, deci cu o modalitate mult mai accesibila de a te informa rapid despre modul de imbunatatii confortul termic, populatia incepe sa aiba exigente din ce in ce mai ridicate in momentul deciziei de a achizitiona noi locuinte sau cladiri cu alta destinatie. Ca atare, cu pasi mici, dezvoltatorii imobiliari incep sa investeasca treptat in materiale de constructii si instalatii din ce in ce mai eficiente energetic. Directiile de dezvoltare sunt acelea de a creste confortul minim, conform asteptarilor pietei. Din punct de vedere al producatorilor de materiale de constructii, exista o concurenta din ce in ce mai mare in a se oferi produse performante cu preturi din ce in ce mai accesibile. Fapt ce nu poate decat sa ne bucure.

Desigur, trebuie sa fim foarte atenti la fisele tehnice ale acestor produse, sa ne asiguram ca sunt agrementate si ca sunt adecvate spre a fi utilizate unde ne trebuie in cadrul unei cladiri. Acest lucru se poate face foarte usor apeland la proiectanti si specialisti energetici.