Usa de la intrare - eticheta casei

usa de accesIndiferent daca este din lemn sau din sticla, sobra sau tinereasca, de un rosu aprins sau alb pur, usa de la intrarea in locuinta impune accente optice interesante.  Pe langa aspect, cel putin la fel de importante sunt siguranta si izolarea fonica.

Aproape niciun element al fatadei nu este atat de important si nu iese atat de bine in evidenta precum usa de la intrare.  Daca exista diferente mari de stil intre cladire si usa, acestea se vad imediat, mai ales daca sunt ostentative. O usa moderna din metal si sticla nu se potriveste deloc unei case cu specific rustic, traditional, iar una in stil nostalgic, romantic rareori se potriveste unei cladiri noi in forma de cub.

Usi vopsite in rosu tipator sau portocaliu strident sunt indicate pentru cladirile moderne, pentru cele cu aspect futurist, in schimb evitati culorile tari cand este vorba despre o locuinta mai veche.  Chiar si interiorul casei poate juca un rol decisiv in alegerea usii de la intrare. Astfel, gemuletele  cu sticla mata sau clara  de pe mijlocul sau din lateralul  acesteia lumineaza  foarte bine holurile intunecoase.

Pentru majoritatea proprietarilor de casa un criteriu extrem de important la achizitionarea unei usi este acel al sigurantei. Motivul este intemeiat: conform statisticilor de la criminalistica majoritatea spargerilor din locuinte s-au efectuat prin usa de la intrare.

Cu cat sunt mai groase si mai dure placile, mai stabile balamalele si cadrele si mai sigure mecanismele de la incuietoare cu atat mai mult se poate spune ca usa ofera o securitate mai mare. Exista anumite grade de siguranta pe care consultantii magazinelor de specialitate ar trebui sa vi le aduca la cunostiinta.

O izolare foarte buna a usilor economiseste costurile incalzirii.  Pe langa o siguranta mare este important ca usa sa izoleze cat mai bine. Caldura sa ramana in casa, iar frigul afara. De asemenea acelasi lucru este valabil si pentru galagia si pentru zgomotele din exterior, izolarea fonica fiind foarte importanta. Acesta ar fi un motiv bine intemeiat sa alegeti usile masive din lemn. Pe langa acest lucru, lemnul are o lunga durata de viata, este stabil si poate fi imbinat foarte armonios cu alte materiale, cum ar fi sticla sau metalul.  Desigur, lemnul are nevoie de ingrijire.

Usor de ingrijit, robuste si cu un pret relativ bun sunt usile din materiale sintetice. Multumita sistemelor tehnologice foarte avansate, exista modele care izoleaza foarte bine din toate punctele de vedere. 

In cazul usilor din aluminiu trebuie sa stiti ca atunci cand se monteaza acestea sunt bine izolate cu o spuma speciala. In plus, materialul este un bun conductor de caldura. Este foarte important ca usa de la intrare sa izoleze cat mai bine in special pentru casele care au imediat la intrare o camera. Exista anumite valori pe care le are orice usa din punct de vedere al izolatiei termice si pe care vi le poate indica consultantul din magazinele de specialitate.

Pentru cei ce locuiesc pe bulevardele aglomerate sau langa statiile de tramvai este importanta o izolatie fonica a usii cat mai buna. Usile din clasa 2 sau 3 retin sunetele de 37 respectiv 42 decibeli. Intr-o zona cu circulatie normala este de ajuns o usa de clasa 1 (32 decibeli).

Cu toate acestea trebuie sa aveti in vedere ca montajul sa fie foarte bine facut, altfel veti avea surpriza neplacuta ca si prin cea mai "performanta" usa sa intre zgomotele si frigul de afara. De regula este indicat ca la cumparare sa primiti un certificat de garantie si de calitate al produsului. In cazul in care usa nu poseda un astfel de document, calitatea acesteia poate fi indoielnica.

Foto: 1, 2

InCasa.ro